Yumbo kijkt met reünie terug op gouden tijden

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Rien Walrave, voormalig bestuurslid: "Het Schuttershof was een gebouwtje van de schuttersvereniging in het centrum van Bunnik, achter het huidige Kruidvat. Toen was dat achter de winkels van slagerij de Bouter en bakker Ettekoven. De schutters zaten er alleen op maandag. Verder hadden wij het pand tot onze beschikking. Elke vrijdag en zaterdag was het feest, soms gingen we zondag door. We zorgden er altijd voor dat de ruimte op zondagavond weer werd ingericht met een vrije schietbaan."

Toen de dorpskern herontwikkeld werd, was er geen ruimte meer voor Yumbo in het centrum. Ze vonden een ander plekje in het gebouw van de toenmalige Dravo, achteraan de Groeneweg. Daar wordt op dit moment gewerkt aan de tunnel. Ook daar kwam een einde aan en de vereniging verhuisde naar het huidige gebouw, op de Rumpst, naast het zwembad. "Toen kregen we een eenmalige subsidie, verder hebben we altijd heel veel zelf gedaan. We vierden feest van de contributie van de leden en van de inkomsten van de open avonden voor niet-leden. Die hielden we twee keer per maand."

Rien Walrave was een aantal jaren bestuurslid, toen hij 18 was, in 1976. "Het was een leuke, ongecompliceerde tijd. Er kwamen toen vooral veel scholieren en beginnende studenten. Indrinken was niet nodig. Kaarten, dansen en samen vooral veel gezelligheid creëren in een eigen honk, dat was Yumbo. We vertoonden 16 mm speelfilms en organiseerden popconcerten. We hebben Alquin eens in de Churchillhal gehad. Er waren bijna nooit moeilijkheden, de politie was nooit nodig."

Behalve de feestavonden in het eigen honk, werd er meer georganiseerd. Rien Walrave: "Met Pinksteren gingen we met zijn allen een heel weekend weg. Dan zaten we bijvoorbeeld in Friensland met een zeilboot of met een fiets in Limburg. Het was gewoon chillen wat we deden. Slap ouwehoeren af en toe. Daar hebben we nog hele goede herinneringen aan."

Ook bekend was de wijnavond op eerste kerstdag. "Dan nodigden we alle ouders uit. Zij waren het uitbuiken ook wel zat, dus draaiden we de tap dicht en dronken alleen maar wijn. We hebben foto's waarop te zien is dat de ouders het dan heel gezellig hadden. We hebben wel eens een schooldirecteur als een puber zien dansen." Ook de jaarwisseling werd bij Yumbo gevierd. "Op nieuwjaarsdag om 00:30 uur gingen we open en stroomde de gezelligheid toe. In de goede tijden hadden we zo'n vijftig leden."

Yumbo is altijd zelfvoorzienend geweest en draaide op vrijwilligers, ook nu nog. Het Yumbo van tegenwoordig is wel anders. Of de vereniging de 50 jaar gaat halen, is onzeker. Rien Walrave: "Er is meer concurrentie, minder leden. Er is meer te doen voor de jongeren. Ook mogen jongeren nu pas vanaf 18 jaar alcohol drinken. In 2020 loopt het huurcontract met de gemeente af. Dan moet overwogen worden of de vereniging nog levensvatbaar is."

Maar voor het zover is, wordt er feest gevierd. Om het 45-jarig bestaan te vieren wordt er op 12 september een reünie gehouden in het eigen gebouw op De Rumpst. De zaal gaat open om 19.30 uur. Het wordt een genoeglijk samenzijn. Oud-leden gaan achter de bar staan en worden DJ, net als vroeger. Oud-leden kunnen zich opgeven via 45jaaryumbo.bunnik@gmail.com Ook op Facebook is er een besloten pagina 'Yumbo 45 jaar' met heel veel foto's van de afgelopen 45 jaar. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie