Zeer groot talent komt spelen in Oude Dorpskerk

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Nancy Braithwaite uit Bunnik is al die jaren al de samensteller van het programma. Ze is ook een van de vier leden van het ARTO Ensemble, ze speelt de klarinet. Dat vierkoppige ensemble begon al die jaren geleden het initiatief om hoogwaardige concerten te geven in de Oude Dorpskerk in Bunnik, tegen een redelijke prijs. Naast Nancy zat ook haar man in het ensemble, Oane Wierdsma (pianist), en het stel Prunella Pacey (altviool) en Guus Fabius (cello).

Oane overleed in 2006. De andere drie leden zijn nog altijd actief. Het ensemble is aangevuld met de volgende generatie, namelijk de dochter van Nancy en Oane, violiste Amarins Wierdsma, en de dochter van Guus en Prunella, mezzosopraan Rosina Fabius. Elk jaar worden er weer bijzondere stukken gespeeld, door het ARTO Ensemble en vrienden van deze talentvolle musici. Ook is er elk jaar een jong talent concert. De musici gebruiken hun eigen internationale netwerk van muzikaal talent om geweldige concerten neer te zetten.

Nancy zoekt elk jaar een mooi programma bij elkaar. "Dat is hartstikke leuk om te doen. Als ik het niet voor de Kromme Rijn Concerten zou doen, deed ik het als hobby, zonder dat het uitgevoerd zou worden. Het is uitdagend om stukken te vinden die we in deze opstelling kunnen spelen. Er zijn niet veel stukken geschreven voor een strijktrio met mezzosopraan en klarinet."

Dat is ook de reden dat Nancy aan Thoman Oboe Lee, een bekende Chinees-Amerikaanse componist, heeft gevraagd een stuk voor hen te schrijven. "Een van onze doelen is om niet alleen muziek van dode mensen te spelen. We willen ook componisten van nu de kans geven om gespeeld te worden." Om die reden komt ook Claudia Rumonder, een jonge Nederlandse componiste met al een behoorlijke staat van dienst. Haar composities wonnen verschillende prijzen, waaronder een eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours 2001.

Met beide componisten wordt vooraf samen gerepeteerd en ze zijn aanwezig tijdens de uitvoering in de Oude Dorpskerk. Nancy: "Het is bijzonder met deze mensen te werken. Als je niet samen repeteert, wordt het droge noten. Door samen te oefenen, kan de componist echt vertellen hoe hij of zij het wil hebben. Dan krijgt het gevoel."

Ook bijzonder is het stuk dat Oane Wierdsma in 1985 schreef voor zijn vrouw Nancy. "Omdat het twintig jaar geleden is dat we samen begonnen, wilde ik er graag iets van hem in hebben. Hij componeerde zelf. Hij was dirigent van vijf koren en leidde eens een concert van een koor en een blazersensemble. Daar was weinig muziek voor, dus schreef hij het zelf. Dat deed hij onder een andere naam, omdat ze het anders niet hadden gepikt. Hij heeft zich op die manier voorgedaan als Duitse, Franse en Engelse componist. Pas na de concerten vertelde hij dat hij het zelf had geschreven. Hij kon in vele stijlen schrijven."

Het jong talent concert wordt dit jaar uitgevoerd door de Fancy Fiddlers. Dit strijkersensemble bestaat uit 25 viool- en cellotalenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar. Het staat onder leiding van Coosje Wijzenbeek. "Zij heeft de beste Nederlandse violisten les gegeven. Janine Jansen heeft bij haar gestudeerd." Ook Amarins zat vanaf haar vijfde tot haar achttiende bij de Fancy Fiddlers. "Omdat het zulke jonge kinderen zijn die laten zien wat ze kunnen en er ontzettend goed in zijn, is dit een heel leuk concert om met kinderen naartoe te gaan." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie