Wereldvreemde Sint?

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Met grote spanning wachtten mijn kinderen op de komst van Sinterklaas in Bunnik. Niet alleen zij waren benieuwd, maar ik was het zelf ook. Op welke wijze zou de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet zijn neergeslagen bij onze eigen Sint. Want laten we voorop stellen dat Sinterklaas degene is die hoort te gaan over de invulling van dit feest. Ik verwacht van een empathische en waarschijnlijk oude man --hij heeft een Piet die onthoudt hoe oud hij is -- dat hij als geen ander in staat is om maatschappelijke dynamiek te vertalen naar een hedendaagse traditie.

Tot mijn verbazing bleek van mijn verwachtingen weinig terecht gekomen. Pieten waren zwart en ook zag ik gouden ringen in enkele oren. De positie van de Pieten was onderdanig als altijd. Kortom: van mijn verwachte modernisering van het Sinterklaasfeest was weinig terecht gekomen.

De afgelopen maanden las ik regelmatig dat scholen, gemeentes en andere organisaties de wijze waarop de rol van Piet werd ingevuld hadden aangepakt. Ik ging er vanuit dat in de gemeente Bunnik hetzelfde zou gebeuren, ook al staan hier geen demonstrerende mensen aan de kade. Hoe kan het dat onze kinderen een traditie meekrijgen die niet mee gaat met haar tijd, ook al kent Bunnik maar weinig Niet-westerse allochtone inwoners (4,3%)?

Vaak lees ik het nieuws en verwonder mij over het verschil tussen wat ik lees en wat ik hier in het dorp daadwerkelijk zie. Het is verleidelijk om de blik naar binnen te richten, maar ik weet dat dat niet kan. Ik leef niet alleen in Bunnik, maar in een grotere samenleving. Ik voel mij verbonden met het dorp, maar ben ook Nederlander, Europeaan en wereldburger.

Ik leer mijn kinderen respect te hebben voor andermans standpunt. Ik probeer ze een moeilijke balans te laten vinden tussen eigen en andermans belangen en waarden. Ik leg mijn kinderen niet uit waarom we ze niet helemaal zwart maken, maar zal dat als ze wat ouder zijn graag doen. Tot die tijd stel ik ze voor een voldongen feit: We houden rekening met andere meningen, of ze er nu bij zijn of niet.

In mijn ogen is Sinterklaas iemand die hierin een voorbeeldrol hoort te vervullen, maar dit jaar stelde hij mij behoorlijk teleur. De Sint is bij uitstek iemand die kinderen en volwassenen kan en hoort te verbinden, inclusief degenen die kritiek hebben op het Sinterklaasfeest zelf. Laat hij de traditie ook in Bunnik moderniseren.

Christian van Kesteren, Bunnik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie