Verse bomen aan de Marskramerbaan

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Welke bomen komen in de plaats komen van de huidige iepen? En hoeveel? Op uitnodiging van de gemeente hebben bewoners van de Marskramersbaan en omliggende huizen hierover nagedacht. Er is rekening gehouden met kabels en leidingen, lichtinval in de huizen, parkeermogelijkheden en de 'bevuiling' door vogels. Ze zochten naar een nieuwe boom die met zijn wortels de stoep niet omhoog duwt, niet te hoog wordt en een mooie uitstraling aan de straat geeft.

De vergunningen zijn inmiddels rond en dit najaar worden er aan de Marskramersbaan 130 bomen gekapt. Daar komen 107 nieuwe bomen voor terug: 88 van het soort Liquidambar (Amberboom) langs de doorgaande straat, en 13 kersenbomen en 6 appelbomen in de grotere grasstroken. De werkzaamheden starten half november. Bewoners worden betrokken bij de werkzaamheden en helpen mee waar mogelijk.

De 'bomengroep' van de Marskramerbaan bestond uit: Reinier en Lidy Geers, Annelies de Kruif, Marja Schalkwijk, Jos Zeegers, Aletta van Embden en Jaap van den Beukel. Deze groep heeft de afgelopen winter en voorjaar gewerkt aan het vervangingsplan. Jaap van den Beukel vertelt: "We hielden alle bewoners van onze straat en omgeving steeds op de hoogte. Het overleg gebeurde in een prettige en positieve samenwerking met Judith van Putten en Bert uit de Bosch van de gemeente. Het was voor ons allemaal een heel bijzondere en mooie ervaring om op deze manier tot dit fraaie resultaat te komen!"

De gemeente legt uit dat deze actie vooruitloopt op de Bomenvisie die de gemeente momenteel voor heel Bunnik aan het opstellen is. Deze nieuwe Bomenvisie zal tot gevolg hebben dat er op meer plekken bomen worden vervangen. De gemeente start bij de Marskramerbaan eerder met de werkzaamheden omdat de bomen ziek zijn. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie