Dertig jaar speelgoed bij Wobbel

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Een aantal Bunnikers vatten in 1984 het idee op om een speel-o-theek te openen in het dorp. Een naam was snel verzonnen. De eerste letters van de drie kernen uit de gemeente: WOB, werden aangevuld tot de passende naam van een speel-o-theek: Wobbel. Er waren in twee obstakels: het vinden van een locatie en een startsubsidie.

In januari 1985 kwam het verlossende woord, de gemeente Bunnik zegde een subsidie toe voor de aankoop van speelgoed en huur. Op 26 oktober 1985 werd de speel-o-theek geopend, in de Victoriaschool. Samen met peuterspeelzaal berend Botje in Bunnik deelde Speel-o-theek Wobbel een lokaal. Twee keer per week is de speel-o-theek geopend, op woensdag en op zaterdag.

Onlosmakelijk verbonden met de speel-o-theek zijn de tweejaarlijkse kinderkledingbeurzen. De eerste beurs werd zelfs een jaar voor de opening van de speel-o-theek gehouden, op 27 oktober 1984. Nog altijd is de Wobbelbeurs een ontzettend groot succes, met twee weken geleden weer een lange rij voor de deur van de Barbaraschool.

Wobbel is binnen een paar jaar uitgegroeid tot een bloeiende stichting. Er is een nieuwsbrief, de Wobbelaar, het lokale nieuws volgt de activiteiten en al snel kan Wobbel bestaan zonder subsidies van de gemeente. Er zijn ook spelletjesmiddagen. Het aantal leden blijft stabiel. In 1993 gebeurt er een ramp, een deel van de Victoriaschool brandt af. De vrijwilligers zetten deze gebeurtenis echter gelijk om in een actie en eind 1993 heropent Wobbel - wederom samen met Berend Botje - in de Camminghaschool.

Omdat de Camminghaschool groeit is er al snel geen ruimte meer voor een eigen lokaal. Wobbel gaat kan na overleg achterin een leslokaal blijven bestaan. Door het lage aantal vrijwilligers in 2005 was Wobbel genoodzaakt de woensdagmiddag openstelling te stoppen en alleen op de zaterdagochtend open te zijn.

Wobbel verhuisde nog een keer, in 2013, naar de nieuwe MFA Kersentuin, waar ook de Camminghaschool in trekt. Vanaf het begin wordt Wobbel meegenomen in de nieuwbouwplannen. Het resultaat is een 20 meter lange gang voor Wobbel, met grote kasten voor het speelgoed. Het is een groot voordeel om in dit gebouw ook met de Anne Frankschool onder één dak te zitten.

Vorig jaar viel Wobbel twee keer in de prijzen. In februari werd de speelotheek tweede bij de wedstrijd 'Beste speelotheek van Nederland'. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Vereniging Speelotheken Nederland. En in april won Wobbel de Bronzen Uil, een wisseltrofee voor vrijwilligers van politieke partij P21. Wobbel was voor deze prijs al drie keer eerder genomineerd.

Op zaterdag 10 oktober is er bij Wobbel een feestelijk programma om het dertigjarig bestaan met alle leden, oud leden en belangstellenden te vieren. Natuurlijk is iedereen van harte welkom om een kopje koffie, thee of limonade te komen drinken. Voor alle kinderen zijn er diverse spelletjes voor jong en oud en natuurlijk zullen een springkussen en de schminktafel niet ontbreken.

Maarten Zijdel, voorzitter van Wobbel, en Hans Martijn Ostendorp, burgemeester van Bunnik, openen het feest om 10.00 uur. Het feest duurt tot 13.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website www.wobbelbunnik.nl over het verleden van Wobbel, maar ook hoe je lid kunt worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie