Vol programma op Open Monumentendag

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

In Bunnik zijn geopend: landhuis en koetshuis Oud Amelisweerd, boerderij 'De Prins', boerderij 'De Knapschinkel' en de Oude Dorpskerk Bunnik. Bij Oud Amelisweerd zijn verschillende rondleidingen. Op De Knapschinkel geeft bewoner Reinder Zwart de hele dag rondleidingen. Ook op boerderij 'De Prins', tegenwoordig beter bekend als restaurant Vroeg, zijn rondleidingen. Ook is daar een Ambachtsmarkt. In de Oude Dorpskerk worden schilderijen en beelden tentoongesteld van kunstenaars van de Bunnikse Kunstkring. Moderne kunst in een monument. Tijdens het kijken naar de kunstwerken kan de bezoeker genieten van piano- en orgelspel. De Pont van het Landschap vaart ook deze dag, vanaf de aanlegsteiger tegenover De Witte Huisjes.

Het 'topstuk' in Odijk is boerderij Het Burgje aan de Weteringsdijk. Peter de Wit en Carry Vester geven samen lezingen en rondleidingen, die beginnen om 10.30, 12.00 en 14.00 uur. Doorlopend is er een expositie van schilderijen en prenten van Johan de Kruijf en is er keramiek van cliënten van Reinaerde. Ook hier is deze dag een ambachtsmarkt, met demonstraties en verkoop van streekproducten. In het Witte Kerkje in Odijk is er een doorlopend programma van zang en muziek, het zogenaamde Open Podium.

In Werkhoven kunnen bezoekers terecht bij de molen Rijn en Weert, voor een rondleiding van de molenaar en een ambachtsmarkt. In de Stevenskerk geeft Johan van Impelen rondleidingen en is een tentoonstelling. De RK kerk is geopend. Paul de Wit geeft om 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur presentaties over het leidekken.

Ook op kaasboerderij De Ossenwaard zijn rondleidingen waarbij getoond wordt hoe kaas gemaakt wordt. Er is ook een demonstratie van ambachtelijk brood bakken, in de oorspronkelijke bakoven uit 1810. Het museum is geopend, met een permanente tentoonstelling over landbouwwerktuigen die vroeger in en om de boerderij gebruikt werden. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie