De Schans dompelt zich onder in de kersenwereld

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De dag begon uiteraard met koffie en kersengebak. Vervolgens werden het winkeltje en het museum met de veiling bezocht. In de kroeg in het museum kon men naar sterke verhalen luisteren, zoals Jos de Vos die op de bandopname vertelde hoe hij als jonge heuer zorg droeg voor de drankvoorraad in de kersenboomgaard. En Siem Vernooij vertelde over hoe tijdens de kersenoogst elk moment zich leende voor een borrel.

Ook de leden van De Schans zelf hadden genoeg sterke verhalen uit die tijd, sommigen zelfs van vóór de crisis in de fruitteelt in de jaren zestig. Een aantal van hen waren in hun jonge jaren ooit werkzaam als kersenplukker of spreeuwenheuer. Zo vertelde Jan Maas over hoe hij de ladder op klom om kersen te plukken en hoe hij ook eens samen met een ander met kruin van de boom en al naar beneden viel. Jan Maas was jarenlang werkzaam in de fruitteelt in Bunnik. "Tot de crisis, toen moest je geld meenemen naar de veiling. Toen ben ik bij de gemeente gaan werken in de plantsoenendienst. Dat heb ik nog 28 jaar gedaan."

De bezoekers genoten van de film die in het museum getoond werd op een panoramascherm. Daarin werd de hele kersenteeltcyclus getoond, van bestuiving tot heuen, van plukken tot rooien. Tussen de middag werd er geborreld en er volgde ook nog een diner. Al met al was het een geslaagde dag. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie