Dorpsraad heft zichzelf op

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Zo'n tien jaar geleden werd voor het eerst gesproken over het oprichten van een Dorpsraad, wat uiteindelijk in 2006 echt gebeurde. De plannen van de gemeente voor het bouwen van 300 woningen in Werkhoven was de belangrijkste aanleiding. De Dorpsraad ontwikkelde een visie voor het dorp. Die visie is grotendeels werkelijkheid geworden. Voorzitter Reynt-Jan Sloet van Oldruitenborgh: "Er is nu sprake van organische groei in Werkhoven, dat is precies wat we wilden. Dat is deels te danken aan de financiële crisis."

Werkhoven voelde zich in 2006 absoluut niet serieus genomen door het gemeentebestuur. Ook dat is veranderd. "Werkhoven werd gezien als een wijk van Bunnik. We hadden toen te maken met wethouders Van Geest en Walburgh Schmidt. Dat ging heel anders dan overleg met het huidige college. Wethouder Zakee en ook de burgemeester luisteren veel beter. We hebben niet meer het idee tegen een muur te praten. Daarvoor mogen we ze best wat krediet geven."

De noodzaak van een Dorpsraad is er niet meer. Dat betekent niet dat er helemaal niks meer speelt in het dorp. De nieuwbouw wordt goed in de gaten gehouden door omwonenden en het grootste zorgpunt zit hem in de waterhuishouding. Reynt-Jan: "Dat blijft een zorgpunt. We hebben er al heel veel over gesproken en het is het meest complexe dossier dat we hebben doorgelicht. Die problemen moet de gemeente samen met het dorp oplossen."

Maar dus niet meer met de Dorpsraad. Dinsdagavond stelde Reynt-Jan uiteindelijk wel zes keer de vraag: 'We gaan de Dorpsraad opheffen. Wie is het daar niet mee eens?' En elke keer was er wel een van de aanwezigen die nog een haak of oog zag. Overigens hebben we het niet over volle zalen, er waren in totaal tien mensen aanwezig, waarvan de meeste huidige of oud-bestuursleden. Alleen al dat gegeven maakte de mogelijkheid voor een doorstart onrealistisch.

De optie om de Dorpsraad in slapende vorm te laten bestaan, zag een aantal raadsleden niet zitten. Reynt-Jan: "Een slapend Dorpsraad is geen Dorpsraad. In onze statuten staat dat we een afspiegeling zijn van Werkhoven, dat we de inwoners vertegenwoordigen. Dat doen we nu al niet en dat kan helemaal niet slapend. Daarom moeten we onszelf opheffen."

Aan de andere kant werd erop gehamerd dat het geld dat nog in kas zit, 6000 euro, bewaard moet blijven. Rob Heijmerink: "Stel dat er over twee jaar weer iets groots op ons afkomt. Dan zou het heel mooi zijn om een nieuwe actiegroep financieel een steuntje in de rug te kunnen geven, zodat ze zich makkelijk kunnen verenigen. De kans dat dat gebeurt is natuurlijk heel groot. Daar moet het geld voor bewaard blijven." Sjoerd Cohen: "Nu wil er niemand in het bestuur. Maar als er bijvoorbeeld plannen komen voor een asielzoekerscentrum in het dorp, zijn mensen een stuk makkelijker te mobiliseren."

Om die reden blijft de rechtsvorm van de Dorpsraad bestaan, maar worden de statuten volledig omgegooid. Daarin komt grofweg alleen maar te staan dat die 6000 euro bewaard blijft voor een eventueel volgend initiatief. Voor deze vorm van 'fondsbeheer' zijn dinsdag vijf mensen bereid gevonden in het bestuur te gaan zitten, namelijk Ruud Pronk, Johan Vernooij, Leon Henkens, Rob Heijmerink en Anneke van de Ende. Ook de naam van de stichting verandert. Reynt-Jan: "Je moet niet pretenderen iets te zijn als je het niet bent."

Mochten er in de toekomst nieuwe mensen opstaan die opnieuw een Dorpsraad willen oprichten, dan kan de bestaande rechtsvorm zo weer opgepakt worden en komen zij daarmee, met een pot van 6000 euro, in een gespreid bedje. Dit scenario is niet ondenkbaar. Anneke van de Ende: "We hebben het ook gezien met de Oranjevereniging. Die is ook slapende geweest en is nu alweer jarenlang ontzettend aan het bloeien. Dus wie weet gebeurt dat ook met de Dorpsraad." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie