Bunnikse activist krijgt zes maand cel

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Said R. was betrokken bij de rellen in de Schilderswijk die uitbraken naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Henriquez overleed als gevolg van hardhandig optreden van politieagenten. Vanuit heel Nederland kwamen mensen naar Den Haag om te demonstreren. Dit liep uit op dagenlange rellen in de Schilderswijk.

De rechtbank stelt in het mondelinge vonnis: "Mede door zijn acties escaleerden de rellen die nacht en droegen zo bij aan grote gevoelens van onveiligheid in de wijk. De man heeft geholpen bij het in brand steken van een bouwkeet tijdens de rellen die nacht. Daarnaast gooide hij meerdere stenen in de richting van politieagenten."

Said R. gaf volgens de NOS toe betrokken te zijn geweest bij de rellen, maar zei dat hij handelde uit zelfverdediging. R. was naar de Schilderswijk gegaan om steun te betuigen aan de familie van Mitch Henriquez. "Want die is vermoord door de politie. Ik heb zelf slechte ervaringen met de politie", zei hij volgens het artikel op de website van de NOS.

Said R. heeft geschiedenis gestudeerd en is activist en lid van Internationale Socialsten, Young & United van FNV en Strijd Tegen Racisme, waarbij hij zich zegt in te zetten voor rechten en welzijn van arbeiders, migranten, jongeren en minderheidsgroepen. Op zijn Facebookpagina laat hij zien sympathisant te zijn van onder meer Strijd tegen Rascisme, in Defence of Marxism en Amsterdam for Palestina.

Tijdens de behandeling van zijn zaak in de rechtbank werd er voor de deur gedemonstreerd. De demonstratie werd geleid door zijn zus Nila R. Ook op sociale media wordt actie gevoerd tegen de arrestatie en vervolging van Said R. Hun achternaam wordt op internet overigens op vele plekken voluit genoemd, maar 't Groentje kiest er - uit het oogpunt van de privacy - voor dat niet te doen.

Nila R. verklaart op Facebook dat Said op een agressieve manier werd aangehouden. Zij stelt dat hij onterecht vastzit. "Ik en de rest van zijn familie zijn trots op hem dat hij het lef heeft om zijn nek uit te steken voor de zaken die ertoe doen in de maatschappij en staan 100% achter hem! Said zit nog steeds achter slot en grendel en wij willen hem TERUG THUIS!"

De veroordeling voor zes maanden cel is lager dan de geëiste straf, namelijk acht maanden. De politie is nog altijd op zoek naar verdachten van de rellen in de Schilderswijk en brengt regelmatig nieuwe beelden naar buiten waarop de verdachten te zien zijn. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie