Open Monumentendag: kunst en ambacht

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het Brugje is een van de twee centrale locaties van de dag. Het is een krukhuisboerderij uit de 16e eeuw en daarmee één van de oudste boerderijen in de gemeente. Sinds 2008 staat het op de gemeentelijke monumentenlijst en sinds 2010 is het ook eigendom van de gemeente. Op de locatie van Het Brugje gaat binnen een aantal jaar gebouwd worden. Wat er met de boerderij gaat gebeuren is nog onbekend.

Op 12 september zijn en boeiende lezingen over de historie en de architectuur gevolgd door rondleidingen door de boerderij en de tuin. Daarnaast kunt u genieten van de expositie van landschapstaferelen van de Bunnikse schilder Johan de Kruijf en zijn echtgenote en van keramiek gemaakt door cliënten van de huidige gebruikers van de boerderij, stichting Reinaerde. Ook is er een ambachtelijke markt met streekproducten van lokale producenten zoals fruit, brood, jam, olijfolie, worst, honing etc. Bovendien zijn er demonstraties pottenbakken en destillatie van likeur.

De tweede centrale locatie is 'Oud Amelisweerd' met het landhuis, het koetshuis en de tuin. Enige jaren geleden is het landhuis gerestaureerd en recent is de renovatie van zowel het koetshuis als de tuin gereed gekomen. Er worden rondleidingen gegeven met de verschillende restauratiearchitecten zodat u een interessante inkijk krijgt in het ambachtelijke vakmanschap dat noodzakelijk is om monumenten een moderne functie te geven met instandhouding van het karakter van het monument.

Kennis en inzicht in de ambachtelijke bouwwijzen uit de oude tijden zijn daarbij een wezenlijke voorwaarde. Daarnaast moeten de materialen die bij de restauratie worden gebruikt goed passen bij de materialen die oorspronkelijk bij de bouw zijn gebruikt. Tussen de rondleidingen door zijn er muzikale intermezzo's van ensembles uit Bunnik.

Behalve deze twee monumenten openen ook andere gebouwen hun deuren op Open Monumentendag. Deze locaties en hun programma's zijn te vinden op www.omdbunnik.nl, of in de folder. Die is gratis verkrijgbaar op de deelnemende locaties. Er is ook een fietsroute uitgezet langs de monumenten.

Open monumentendag wordt geheel georganiseerd door het comité, bestaande uit vrijwilligers. Daarin zitten op dit moment Piet Koning, Yvon Hoogendijk, Olof van Baarzel en Mathijs von Konigslow. De groep is op zoek naar versterking, omdat Olof er na deze editie mee ophoudt. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Piet Koning p.ckoning@freeler.nl of bellen met 030-6563292. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie