Na 217 jaar verlaat Van Dijk boerderij Kouwenhoven

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Boerderij Kouwenhoven ligt op het grondgebied van Zeist, maar is bereikbaar via de Grotelaan in Bunnik, het ligt achter het excursiecentrum Niënhof. In 1798 verhuurde landgoedeigenaar Pesters de hofstede Kouwenhoven aan Gijsbert Cornelis van Dijk. De dochter van Pesters trouwde met baron van Hardenbroek, de toenmalige burgemeester van Bunnik. Toen zijn vrouw in 1923 verongelukte, verkocht Van Hardenbroek de hofstede aan Frans Jan Hendrik de Wetstein Pfister, afkomstig van Heidestein uit Zeist.

In 1961 verklaarde de brandweer uit Zeist het voorhuis van de boerderij onbewoonbaar. Wetstein Pfister liet een nieuw voorhuis bouwen. In 1976 werd het landgoed verkocht aan het Utrechts Landschap, de huidige eigenaar. Al die tijd werd de boerderij gepacht door verschillende generaties van de familie Van Dijk. Gert van Dijk is in 1957 op de boerderij geboren. Hij deed de technische school in Zeist. Sinds hij daaraf kwam in 1974, is hij melkveehouder.

Maar de druk van de recreatie en natuur nam de laatste decennia toe. Gerrit van Dijk: "Mijn vader voelde dertig jaar geleden al de druk vanuit Zeist, toen Zeist-West gebouwd werd. Dat bleek mee te vallen, maar de recreatie neemt alleen maar toe." In 1992 kregen Gert en Joke het aanbod om op een andere boerderij van het Utrechts Landschap, in Breukelen, te gaan wonen en werken. "We zijn wel gaan kijken, maar ook daar is sprake van recreatiedruk en we vinden ons sociale leven belangrijk. We willen eigenlijk niet verder dan 20 kilometer verhuizen."

Ondertussen werden andere boerderijen op het landgoed wel verbouwd en verkocht als woonhuis. Veel land werd bestempeld als natuur. Gert en Joke maakten ook gebruik van de aantrekkende kracht die het gebied heeft op recreanten. Tien jaar lang ontvingen ze groepen mensen om weilandgolf te spelen op hun land. Gert: "Dat was altijd erg leuk en gezellig." Maar een toekomst voor het bedrijf op Kouwenhoven zag de familie niet meer voor zich.

Gert: "We wisten toen al, als een van onze vier kinderen boer wilde worden, zouden we vertrekken. De toekomst voor een gezonde bedrijfsvoering is hier heel moeilijk." Inmiddels is duidelijk dat er geen opvolgers zijn. Joke: "Dat maakt de keuze wel wat makkelijker." Gerrit: "Vroeger voelde ik me tegenover de familie wel verantwoordelijk om ons bedrijf voort te zetten. Dat heb ik nu niet meer."

Vorig jaar besloot Gerrit een andere baan te zoeken. "Ik ging solliciteren. Dat was voor het eerst in mijn leven. Maar ik werd meteen aangenomen, bij Biga Groep, als meewerkend voorman groen in Leersum. De baan bevalt me heel goed." Ook Joke is meer gaan werken, op de catalogusafdeling van AGS in Bunnik. De dieren zijn gekocht door een boer uit Uffelte. "We zijn er wezen kijken en toen had ik de tranen wel in mijn ogen staan. Kippenvel. Het zijn toch mijn beesten. Maar die man is er apengelukkig mee."

Gert en Joke kijken terug op een mooie tijd op de boerderij. Voor Gert is dat zijn hele leven. Vele jeugdherinneringen liggen hier. Alle vier hun kinderen werden op de boerderij geboren, gewoon thuis. Wegens de verhuizing zijn ze aan het opruimen geslagen. "We hebben hier drie zolders van tien bij twintig meter. Daar lag zooi van zeven generaties. Ik ben er met twee gepensioneerde vrienden doorheen gegaan. Het meeste hebben we weggegooid." Wel vond Gert nog een paar oude kaasplanken van zijn grootouders, die meegaan naar Werkhoven. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie