Zonder heg is Rijnseweg gevaarlijker

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Op woensdag 7 oktober lazen wij in uw krant over het besluit om een vergunning te verlenen aan eigenaren van Rijnseweg 1 in Odijk. Op de Rijnseweg 1 is een hoveniers bedrijf gevestigd dat al een ruime tijd te koop staat. Sinds kort heeft er zich een Utrechtse koper gemeld die een loods op het terrein wil bouwen voor opslag van zijn fruit en groenten. Het college wil graag medewerking verlenen omdat de eigenaren gratis een stuk grond afstaan, zodat de meters hoge beukenhaag die over de weg hangt kan worden verwijderd. Volgens de gemeente is de weg door de heg te smal en te onoverzichtelijk waardoor er regelmatig ongelukken plaatsvinden.

Wij denken dat als de weg wordt verbreed het alleen maar gevaarlijker wordt, want nu remmen de auto's af als ze van de kant van Driebergen afkomen. Als de heg dan weg is kunnen ze alleen maar harden door rijden en dat is gevaarlijk voor vooral fietsers en bromfietsers die staan te wachten voor de stopstreep. Voor het fietsverkeer tussen Odijk en Zeist heeft het verbreden ook weinig zin. De auto's moeten toch wel wachten voor de stopstreep.

Eigenlijk is het absurd dat als de gemeente Bunnik iets van je wilt dat je dan ineens alles mag.

Terwijl het verbreden van de weg eigenlijk onzin is want de fietsers hebben er geen voordeel van. Alleen de auto's kunnen er door harder rijden. De heg werkt nu als een soort wegversmalling. Dus wij denken dat het door de verbreding alleen maar gevaarlijker wordt.

Ook is het in het buitengebied heel ingewikkeld om een vergunning te krijgen voor een bouwwerk. Maar omdat de weg verbreedt wordt en de bedrijfswoning om wordt gezet in een burgerwoning. Daardoor krijgt een koper uit Utrecht ineens wel de vergunning voor een loods van 350 vierkante meter om precies te zijn 22 bij 16 meter. Met een goothoogte van 4,5 meter en een bouwhoogte van 6.5 meter!

Het idee is om de loods landschappelijk in te passen met hoogstambomen en knotwilgen. Maar voordat die volgroeid zijn dan zijn we ook een paar jaar verder. Het uitzicht wordt daardoor belemmerd want waarschijnlijk kan je de loods zien bij de brug over de kromme rijn bij het sluisje en ooievaarsnest.

Ons punt is dan ook dat we het onzin vinden om de weg te verbreden en al helemaal dat daardoor een loods mag worden gebouwd.

Jos van Dijk, Kevin van der Grift en Bart Griepink

't Groentje vroeg de gemeente om een reactie, net als op de brief van Dick Kaas van vorige week. De gemeente maakt er verder weinig woorden aan vuil: "De vragen die gesteld worden over de Rijnseweg zijn goede en terechte vragen. We gaan hierover in gesprek met betrokken partijen en nemen dit als serieuze aandachtspunten mee in het vervolgtraject." 't Groentje hoopt u na dit overleg nader te kunnen informeren. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie