Nieuwe regels voor toewijzing van sociale huurwoningen

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Per 1 juli is een aantal regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen iets aangepast, zodat woningzoekenden niet meer uitgesloten worden op basis van bindingseisen, leeftijd en grootte van het huishouden. Wel krijgen bepaalde groepen voorrang op de toewijzing bij bepaalde woningen. Welke voorrangsregels van toepassing zijn, staat altijd in de advertentie.

U hoeft geen binding met de provincie Utrecht meer te hebben als u wilt reageren op een sociale huurwoning in de regio Utrecht. Iedereen in Nederland mag in het hele land een sociale huurwoning zoeken. Wel kunnen corporaties een klein deel van het woningaanbod met voorrang toewijzen aan mensen die al in die buurt wonen. In de gemeente Bunnik is deze bindingsregel van toepassing voor de kern Werkhoven. Inwoners van Werkhoven krijgen voorrang bij een sociale huurwoning in Werkhoven.

Voor een koopwoning heeft u geen huisvestingsvergunning meer nodig. Dat geldt zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. De gratis koopinschrijving bij WoningNet vervalt daarom. Woningzoekenden met een gratis koopinschrijving hebben hierover al bericht ontvangen.

Huishoudens met recht op huurtoeslag krijgen voorrang voor goedkope huurwoningen. Dit geldt nu al in een groot deel van de regio, maar straks ook echt in de hele regio.Hoort u bij de middeninkomens met een inkomen tussen de € 34.911 en € 44.659? Dan kunt u vanaf 1 juli alleen reageren op sociale huurwoningen met een rekenhuur vanaf € 618 (ook als u een urgentie hebt).

Ook de grootte van een huishouden speelt een belangrijke rol: meerpersoonshuishoudens krijgen voorrang bij woningen met vier of meer kamers.

Seniorenwoningen krijgen een nieuwe naam. Deze zijn voortaan te herkennen aan het label Voorrang 65+. Iedereen mag reageren op deze woningen, maar woningzoekenden vanaf 65 jaar krijgen voorrang. Hetzelfde geldt voor jongerenwoningen: iedereen mag reageren, maar jongeren (t/m 22 of t/m 29 jaar) krijgen voorrang.

De voorrangsregels die hierboven staan, gelden straks ook voor lotingwoningen: inkomen en grootte van het huishouden tellen voortaan ook bij lotingwoningen mee. Niet iedereen heeft dus meer precies even veel kans. Woningen met het label Voorrang 65+ en jongerenwoningen worden niet verloot. Leeftijd speelt dus geen rol bij loting. In de gemeente Bunnik worden geen woningen verloot, maar in een aantal andere gemeenten in de regio Utrecht wel.

Voor meer informatie en voor alle toewijzingsregels kunt u terecht op www.woningnetregioutrecht.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie