Nieuw subsidiebeleid vraagt om proces van 2,5 jaar

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De reden dat 2017 niet haalbaar blijkt te zijn, is dat subsidieaanvragen voor 2017, al in april 2016 moeten zijn ingediend. Dat is te kort dag, omdat het een participatietraject wordt. Daarom wordt het op zijn vroegst 2018. Het huidige subsidiebeleid dateert uit 2008 en de gemeenteraad wil dit graag moderniseren. In de wandelgangen is regelmatig te horen dat raadsfracties meer voelen voor kortdurende startsubsidies, dan voor langdurende structurele subsidierelaties.

In deze discussienota vraagt het college de gemeenteraad mee te helpen de kaders en uitgangspunten te stellen voor het nieuwe subsidiebeleid, zodat de uitgangspunten helder zijn. Ook is er input nodig voor een Plan van Aanpak. Het college wil bij deze beleidsherziening, die veel in de samenleving in beweging gaat brengen, nauw met de gemeenteraad samenwerken. Belangrijk hierbij is natuurlijk ook het participatietraject dat de gemeente met betrokken organisaties en inwoners ingaat.

De vragen die er in dit stadium voor de gemeenteraad vanuit het college liggen (en die op 10 september in het Open Huis worden besproken), luiden: kan de gemeenteraad zich vinden in de doelstelling, opdracht, uitgangspunten en randvoorwaarden?; hoe ziet de gemeenteraad het proces in relatie tot de totstandkoming van het nieuwe beleid?; Hoe ziet de gemeenteraad haar eigen rol in het proces? Wil het bijvoorbeeld een klankbordgroep instellen? Of via hoorzittingen met subsidieontvangers spreken?

Tijdens het Open Huis van 10 september wordt hier over gediscussieerd. Dit onderwerp gaat niet direct door naar de gemeenteraad. Dit gebeurt wel met het Plan van Aanpak dat hieruit voortkomt - dat wordt geagendeerd voor de raad van oktober. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie