Inwoners dienen meer klachten in over gemeente

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De meeste klachten komen op het conto van de afdeling Dienstverlening. Op zich is dit verklaarbaar, omdat hier natuurlijk ook de meeste contacten met inwoners plaatsvinden. Toch laat het een verrassend beeld zien. Waar vorig jaar bij deze afdeling nog een dalende tendens zichtbaar was, steeg het aantal klachten in 2014 aanzienlijk - het liep op van 5 naar 13 klachten. De afdeling Uitvoering en Regie daarentegen laat ten opzichte van 2013 juist een verbetering zien. Dat jaar waren zij koploper met 10 klachten, het afgelopen jaar waren het er nog 6. In 2014 is er ook geklaagd over de afdeling Bestuur en BMO, terwijl zij het voorgaande jaar niet in de lijst voorkwam. Over de afdeling Financiën kwamen geen klachten binnen.

Over de precieze inhoud van de klachten is in het verslag niks terug te vinden. Wel worden drie categorieën aangegeven. Het gaat dan om 'bejegening' - dus dat het optreden van een ambtenaar als beledigend, onbehoorlijk of onredelijk is ervaren. In 2014 is hier één maal een klacht over ingediend. Het gros van de klachten gaat over 'correcte afhandeling' en 'informatievoorziening'. Dus over het verstrekken van onjuiste informatie, het geheel ontbreken van informatie, of klachten over niet-correcte informatie op de website en in brieven. Ook wordt er geklaagd de gemeente niet tijdig heeft gereageerd op een email, brief of telefonische vraag. Of kunnen inwoners van mening zijn dat procedures niet goed zijn doorlopen.

Ook hebben Bunnikse inwoners zich gericht tot de Nationale ombudsman met klachten over de gemeente. In 2014 gebeurde dat vier maal. Exacte gegevens zijn in het verslag niet opgenomen. Wel is te lezen dat het hier onder andere ging over het niet optreden van de gemeente na diverse handhavingsverzoeken vanuit omwonenden. Over het onderhoud van een al dan niet openbare weg en het recht van overpad. En over het feit dat iemand vier maanden heeft moeten wachten op antwoord op een vraag. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie