Yvon Hoogendijk inventariseert kunstcollectie gemeente

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Yvon Hoogendijk trof in de collectie - samen met Aantje Leeuwis die haar heeft geholpen - diverse soorten werken aan. Zoals enkele objecten vanuit de oude Beeldende Kunstregeling (BKR). Een andere afdeling zijn de statieportretten die altijd in de raadszaal hingen. Met daarbij ook bijzonder oude portretten, zoals van prins Hendrik, Willem I en Willem III. "En een hele mooie van Beatrix. Omdat ik ook vrijwilliger wordt in het nog te openen Waterliniemuseum op Fort Vechten, heb ik de werken ook bekeken met de conservator aldaar. Hij heeft grote interesse in deze statieportretten. Ook in een bijzondere wimpel die is gemaakt voor het 40-jarig regeringsjubileum van Wilhelmina (op 6 september 1938). Deze werken krijgt het nieuwe museum in bruikleen van de gemeente."

Verder zijn er zo'n 40 schilderijen aangetroffen van de Bunnikse kunstschilder Johan de Kruijf. "Dit vormt direct het grootste deel van de kunstcollectie van de gemeente. In principe gaan deze werken naar het Regionaal Historisch Archief in Wijk bij Duurstede. Als lid van het comité Open Monumentendag, met dit jaar als thema 'kunst en ambacht', lijkt het mij een uitgelezen kans om een tentoonstelling te organiseren in Het Burgje tijdens het OMD-weekend van 12 en 13 september. Dat vond de gemeente een goed idee, daarom werkt het er voortvarend en positief aan mee."

Yvon Hoogendijk legt uit dat bij het overlijden van Johan de Kruijf in 1966 bleek dat hij een gigantische nalatenschap had. "Nooit heeft hij zelf iets verkocht of bij zijn leven geëxposeerd. Toch stelde zijn familie in 1968 en 1985 zijn kunst tentoon. Uiteindelijk zijn er schilderijen naar het Haags Gemeentearchief gegaan. De Kruijf schilderde veel taferelen in Scheveningen. Ook zijn er werken naar het Utrechts Archief. Vlak na zijn dood kocht de gemeente Bunnik een paar werken, en later hebben de erven De Kruijf daar nog een aantal schilderijen aan toegevoegd."

Ook al behoren de schilderijen niet tot de hogere kunsten, het is erg leuk om te zien hoe de dorpen er in het verleden uit zagen - allerlei details laten leuke verschillen met het Bunnik van nu zien. De Kruijf was een echte landschapsschilder, die niet in een atelier, maar buiten in de natuur schilderde. Het dateren van de schilderijen blijkt helaas lastig te zijn. "Zo niet onmogelijk", aldus Yvon. "Johan de Kruijf ondertekende zijn werken niet. Dit had te alles maken met zijn bescheidenheid als schilder. Hij tekende en schilderde puur voor zijn eigen genoegen. Uiteindelijk ondertekende zijn vrouw Mara ze na zijn dood voor hem, maar een datum zette ze er niet bij." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie