Bert en Joost liepen van Rotterdam naar Den Haag

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Bert en Joost kenden elkaar al van de leeskring in Bunnik. Maar dat ze allebei mee gingen lopen, daar kwam Bert pas via de website van de Nacht van de Vluchteling achter. Ze leerden elkaar iets beter kennen, deden samen een interview voor deze krant, en uiteindelijk liepen ze de hele nacht samen op. Beiden spreken van een koude en bijzondere nacht.

Joost: "Tijdens zo'n 'ontbering', bedenk je dan wat een geluk je hebt om dit soort ervaringen vrijwillig te mogen ondergaan, en hoe verschrikkelijk het moet zijn om door omstandigheden gedwongen te worden huis en haard te verlaten voor een onbekende bestemming en toekomst. Een reis waar je niet om gevraagd had, onder omstandigheden die je niemand toewenst en voor een toekomst die nog steeds in nevelen gehuld is, maar er nog steeds niet echt goed uitziet…"

Ook Bert vindt het lastig om hun wandeling te vergelijken met de vlucht van velen uit Syrië of andere conflictgebieden. "Natuurlijk, groter kan het contrast niet zijn met de ontberingen van een vluchteling op zijn tocht: niets bij zich, maar zijn bagage is enorm. Wij werden uitgezwaaid bij de start, ons natje en droogje onderweg was méér dan goed verzorgd, er waren EHBO posten, de route was bewegwijzerd, op sommige plekken zelfs verlicht en...in tegenstelling tot een vluchteling wachtte ons aan het eind van de tocht een warm welkom."

's Avonds vertrokken beide heren met duizenden andere lopers vanuit Rotterdam. Om 9.20 uur kwamen ze aan bij het Humanity House in Den Haag. Daar stond een uitgebreid ontbijt klaar. De actie leverde tot nu toe zo'n 600.000 euro op, waarvan zo'n 1200 euro door Bert en Joost. Beide heren sliepen groot deel van de vrijdag, maar zeggen ook volgend jaar weer mee te willen doen. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie