Sfeervol en interessant historisch café trekt veel belangstelling

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Tijdens het historisch café kwamen veel onderwerpen aan de orde. René van Duist sprak over de periode van de Tweede Wereldoorlog. Yvonne van den Brink over de gevallen vliegenier Regis DeLeuze. Johan van Impelen presenteerde de 3 nieuwe verhalen. Dit keer gaat het om getuigenissen over schoenmaker en gemeentebode Henk van Hal, over meester Van Es en meester Van Rooijen. Johan van Impelen overhandigde het 1e setje verhalen aan Hans van Rooijen, een van de zoons van meester Van Rooijen.

Ook het onderwerp 'Werkhovense waterput' is besproken. Deze put werd in 2008 gevonden bij de aanleg van de busbaan langs de N229. Het gaat hier om een houten waterput uit de Late Middeleeuwen (rond 1200). Deze is inmiddels gevriesdroogd en moet in een speciale vitrine worden geplaatst. De organisatoren van het historisch café zouden deze put graag naar Werkhoven halen. Daarom werd de zaal gevraagd om suggesties te geven voor een goede plek. Gedacht werd aan één van de kerken, of het Wijks museum. In de pauze werd ook het idee van de Watertoren geopperd.

Met de opbrengst van de rommelmarkt van vorig jaar - een mooi bedrag van 800 euro - wordt een vogelvluchttekening van de Brink en omgeving gemaakt, in de sfeer van 100 jaar geleden. Restauratie architect Rinus Verweij gaat de kleurenplaat maken. Hij deelde een eerste schets met de zaal en vroeg om foto's uit die periode voor de nadere invulling van het geheel. Deze tekening vraagt, net als de waterput, om een mooie plek in het dorp. "Het zou mooi zijn als ergens een historische kamer kan worden ingericht", zo zei René van Duist tijdens de pauze. "Waar we af en toe een kleine tentoonstelling kunnen inrichten. Waar we ook de tekening en de waterput kunnen laten zien."

Het nieuwe setje 'Werkhovense verhalen' is te koop bij Anno's Dagwinkel, of bij Johan van Impelen thuis. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie