Loopgroep haalt bevrijdingsvuur, burgemeester ontsteekt het

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De burgemeester noemde de grote betrokkenheid indrukwekkend. "Juist in deze tijd waar oorlog en grootschalig geweld aan de orde van de dag lijken te zijn. Dat maakt bezorgd, en soms ook bang, kwetsbaar en klein." Ostendorp zei dat het van groot belang is onze vrijheid te vieren, "en dat het woord van liefde, vrede en respect onze tong regeert en onze harten vult."

In de uren voorafgaand aan deze 5 mei-ceremonie, is een groep van 13 mannen en vrouwen, allen lid van de Loopgroep Bunnik, om 1:30 uur vanuit Wageningen vertrokken voor een Estafetteloop van 70 kilometer lang - met het bevrijdingsvuur in de hand. Na een nacht, waarin het de eerste uren flink had geregend, kwamen ze om 7 uur aan bij de Watertoren in Werkhoven, waar ze verwend werden met een heerlijk ontbijt. Er was in duo's gelopen in etappes van 4,5 tot 7,7 kilometer, steeds vergezeld door een fietser. De rest van de groep werd met busjes naar de volgende wisselplaats vervoerd. Ondanks de regen was het gelukkig een warme nacht, zo laat teamleider Geert Ramakers weten.

Vanaf de Watertoren ging de Loopgroep vervolgens op weg naar het gemeentehuis in Odijk, alwaar wethouders Rob Zakee en Jorrit Eijbersen zich aansloten - samen met 8 kinderen. Zij namen het vuur mee naar Bunninchem. Ramakers noemde het mooi dat er op deze wijze een link ontstaat tussen verschillende generaties. Tijdens de estafetteloop hebben lopers zich goed aangepast aan elkaar. Vooral de sinds 8 maanden in Odijk wonende Haptit uit Eritrea, moest zich inhouden. Maar dat deed hij met veel plezier, zo zei hij (al in het Nederlands) tegen 't Groentje. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie