Onvrede omwonenden De Gaarde leidt tot overweging procedures

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Hein Hoitink (Liberalen) zei tijdens de raadsvergadering dat omwonenden bij hem hadden geklaagd over het feit dat pas aan het eind van het proces hun mening aan de orde is gekomen - op een moment waarop eigenlijk alles al in kannen en kruiken is. "Daarnaast hebben omwonenden het gevoel dat het bestemmingsplan een afgeleide is van het bouwplan. Dat is eigenlijk de omgekeerde wereld", aldus Hoitink. "Misschien moeten we binnen de Ruimtemakers (werkgroep van raad en college die nadenkt over overheidsparticipatie, red.) eens kijken of dit nog wel de juiste aanpak is."

"Bij is ons is hetzelfde gevoel ontstaan na de bespreking in het Open Huis", zo meldde Leny Visser (CDA). "Ook voor mij als raadslid was het lastig om bij zo'n ver plan, nog goed de bezwaren van insprekers te kunnen horen en mee te nemen. Eigenlijk zaten we ook als raad al klem. Zo hebben we onze keuzes niet helder kunnen maken. Het was prettig geweest wanneer dit in een eerder stadium mogelijk was geweest."

Adri Viskil (P21) sloot zich bij de vorige sprekers aan en vindt het een goed idee om nog eens te kijken hoe belanghebbenden eerder in een planproces kunnen worden betrokken. "De mogelijkheid was er wel, maar men wist het niet. Het is goed om elkaar scherp te houden."

Ook wethouder Rob Zakee (P21) had met deze mensen gesproken en zei het jammer te vinden dat het bij dit plan niet goed is gelukt om omwonenden te betrekken - terwijl het bijvoorbeeld bij het scholeneiland Bunnik wel goed is gegaan. Binnen Ruimtemakers gaan raad, college en ambtenaren hier verder mee aan de slag. Zakee: "Dus ook over in welk stadium van plannenmakerij we de discussie voeren in het Open Huis." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie