Buurt adviseert: bomen Otselaan moeten gekapt

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Omdat het onveilige gevoel in de laan bij veel mensen leeft, werd na overleg door de gemeente besloten een kapvergunning voor alle zestig bomen aan te vragen, om er weer nieuwe voor terug te planten. Eén bezwaarschrift kwam er binnen en de kap ging niet door. Er was onvoldoende juridische grond om hard te maken dat de bomen echt zo onveilig zijn, en dus werd er een onderzoek gedaan.

Steekproefsgewijs werden een aantal bomen aan een zogenaamde trekproef onderworpen. Van de acht 'getrokken' bomen bleken er drie een te groot risico te vormen om te laten staan. "Deze drie bomen kunnen we zonder meer kappen", aldus een woordvoerder van de gemeente Bunnik. "Maar voor de andere bomen geldt dat we daar nog steeds niet voldoende juridische grondslag voor hebben om deze zonder meer te mogen kappen. We kunnen niet hard maken dat die acht bomen representatief zijn voor alle zestig. Het is helaas te prijzig om voor iedere boom een aparte trekproef laten doen."

Het blijkt dat een vijftien jaar oude kapverordening nog van kracht is. Een nieuwe Bomenvisie is in de maak, maar het duurt nog maanden voor die het politieke proces helemaal heeft doorlopen. "Die visie kan de oplossing bieden, maar zoveel tijd is er eigenlijk niet", aldus de gemeentewoordvoerder. "Als alles ineens gekapt zou worden, wat praktisch en kostentechnisch ook de beste oplossing is, moeten er ook direct nieuwe bomen worden geplant. En dat kan eigenlijk alleen maar tussen november en maart vanwege het plantseizoen en het aanslaan van de bomen. Een Otselaan helemaal zonder bomen, of die nog groot zijn of klein, is natuurlijk geen optie."

Op een bewonersavond gehouden op 23 juni gaf de gemeente aan ruim tien bewoners en een vertegenwoordiging van de Werkhovense dorpsraad aan het zelf eigenlijk ook niet te weten, en van de aanwezigen graag te willen horen wat zij nu willen. Dat was duidelijk: de bewoners willen van de onveilige bomen af, en willen graag een mooie groene laan overhouden, met nieuwe bomen. Bomen die wel diep genoeg wortelen, die minder overlast geven, en die een mooi groen beeld opleveren. Dat die nog wel even moeten groeien wordt daarbij graag voor lief genomen. De dorpsraad was het daarmee eens, gaf aan alle begrip te hebben voor de onveilige situatie, en alleen te willen waken voor het groene aanzicht dat de entree van het dorp via de Werkhovenseweg bepaalt.

De andere opties die werden voorgesteld om de bomen te handhaven en toch veilig genoeg te maken vielen in minder goede aarde. Het zogenaamde 'kandelaberen', ofwel drastisch snoeien zou 'lelijke kapstokken' opleveren, en in het gefaseerd kappen en herplanten werden ook veel nadelen gezien. "Aan de bomen is gewoon nooit onderhoud gepleegd", aldus een bewoner die al ruim veertig jaar in de Otselaan woont. "Hoe ze ook gesnoeid worden, het wordt er nooit meer fraaier op. Daarvoor is het veel te laat."

Tot slot maakten de bewoners een punt van de aansprakelijkheid, als er door de huidige bomen een ongeluk zou gebeuren. "Je zal maar een dikke tak op je kop of een hele boom op je dak krijgen. Wie is er dan verantwoordelijk?" De gemeente moet zorgen voor een veilige openbare ruimte, en dat werd ook toegegeven. De bewoners willen dat graag nog zwart op wit zien.

Afgesproken werd dat van de bewonersavond een verslag wordt gemaakt en dat er een advies over 'hoe nu verder' naar het Bunnikse college van B en W gaat. In dat advies komt te staan dat op grond van de veiligheid alles gekapt zou moeten worden, en dat daarbij een goede motivatie en plan voor herplant moet worden gevoegd. De gemeente gaat daar samen met de bewoners aan werken. Het creëren van draagvlak voor de plannen in de buurt en in het dorp, en een goede communicatie daarover krijgen daarbij prioriteit. (SV)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie