Voorkeur voor zorgwoningen, gezondheidscentrum en sociale huurappartementen

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Allereerst kwam huisarts Moira Franssens aan het woord over een gezondheidscentrum aldaar: "Er verandert veel in de zorg. Om de zorg betaalbaar te houden verschuiven specialisten taken naar de huisarts, waardoor ons takenpakket zich uitbreidt. Ook komen specialisten bij ons in de huisartsensetting werken. Daar hebben we nu geen plek voor. Als we samen in een gebouw gaan zitten als huisarts, apotheek, fysiotherapeut, diëtist, logopedist en psycholoog dan bevordert dat de samenwerking die we ook voorstaan." Franssens gaf aan een goede combinatie te zien met bijvoorbeeld zorgwoningen.

Cecile aan de Stegge van de stichting 'Vitaal Kleinschalig Wonen met Dementie Bunnik' ging uitgebreid in op de vergrijzingscijfers in Bunnik. Al 9 jaar trekt zij aan dit onderwerp en meent dat Bunnik in een noodsituatie verkeert vanwege een tekort aan 63 plaatsen voor dementerenden. "Daarom zou het onverantwoord zijn als u kiest voor een model zonder huisvesting voor ouderen met dementie", zo zei ze tegen de raadsleden.

Monique van Jaarsveld sprak namens Warande uit Zeist, die 47 wooneenheden voor demente ouderen op het scholeneiland wil bouwen. Daarbij wil men ook steun verlenen aan thuis wonende dementerenden. Jaarsveld zei dat het goed is, als er keuze ontstaat in Bunnik- naast het Quarijn aanbod in Bunninchem.

Fred Buschgens zei namens Quarijn, dat in Bunninchem de eenheden voor demente ouderen inmiddels verouderd zijn. Op het scholeneiland wil hij voor dementerenden 4 eenheden met 6 appartementen bouwen. Hiervoor maakte hij met LekstedeWonen een plan. Ed de Groot van Lekstede legde vervolgens uit dat ze een combinatie voorstaan met sociale woningbouw op de 1e verdieping, waarbij de benedenverdieping aan Quarijn wordt verhuurd. Ook maakte De Groot een plan voor 36 appartementen in de sociale huursfeer, waar volgens hem behoefte aan is - omdat in de gemeente Bunnik 150 mensen staan ingeschreven voor een sociale huurwoning.

Raadsleden spraken vervolgens hun voorkeur uit. De Liberalen willen geen woningen op het scholeneiland, alleen maatschappelijke functies. "Het gezondheidscentrum spreekt ons zeer aan, dat geeft grote voordelen voor de Bunnikse samenleving", zo zei Hein Hoitink (Liberalen). "Graag gezamenlijk met Bunninchem - als 2 lokale instellingen samenwerken, dan vinden we dat prijzenswaardig."

Adri Viskil (P21) gaf aan dat zijn partij geen voorkeur heeft voor het model met rijtjeswoningen. "Wel willen we graag bouwen voor dementerende ouderen. Ook sociale huurappartemten zien we graag terug. Een combinatie van een gezondheidscentrum met Bunninchem, spreekt ons aan en is een onderzoek waard."

"Belangrijk voor het CDA zijn kleine woningen voor demente ouderen - door welke organisatie dan ook", zo zei Leny Visser (CDA). "Vervolgens sociale woningenbouw. Ook een gezondheidscentrum zou een goede aanvulling kunnen zijn."

Vanuit alle fracties kreeg de wethouder opdracht om dicht bij het huidige bestemmingsplan te blijven. Dat doet recht aan omwonenden die reeds betrokken zijn geweest. En het scheelt tijd. Die richting beloofde Zakee in elk geval aan te houden. Ook gaat hij de cijfers over de zorgvraag vanuit demente ouderen nader op een rij zetten - want het duizelde de raadsfracties vanwege de verschillende aantallen die door de insprekers werden gehanteerd. Rob Zakee: "Verder tekenen deze reacties de worsteling van het college. Ik hoor u nobele doelen noemen, de kunst is het maken van een goede keuze." De raad wil goed aangesloten blijven op vervolgstappen vanuit het college. De wethouder beloofde daarom nog met een tussenstap naar de gemeenteraad te komen. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie