Beurthonk is nu officieel Kanjerschool

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen, om kinderen weerbaar te maken en een pestcultuur te voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van vier kleuren petjes. De witte pet is voor de kanjer, de zwarte voor het kind dat de baas speelt, de rode voor degene die uitlacht en de gele voor het kind dat zielig doet. Met deze petjes worden rollenspelen gedaan.

Ook wordt aandacht besteed aan vertrouwen, door oefeningen te doen waarbij leerlingen elkaar nodig hebben. Vrijdag werd getoond hoe dat in zijn werk ging. In de kleuterklas begint de Kanjertraining met vrij simpele oefeningen. Twee kinderen die elkaar vasthouden en samen opstaan of gaan zitten bijvoorbeeld. Of een kind dat op een bankje ligt en zes anderen die dat bankje optillen.

Een ander belangrijk aspect van de Kanjertraining is zelfvertrouwen en weerbaarheid. Kleuterjuf Sjonnie Holling: "Kinderen moeten leren stevig in het leven te staan. Dat begint al in de kleuterklas." De Kanjertrainig begint dan ook altijd met 'staan als een kanjer'. De kinderen moeten stevig staan en bij elkaar testen ze of dat gelukt is, door elkaar zacht te duwen. De bedoeling is dat kinderen daar niet van omvallen. Ook is het belangrijk om niet zielig te blijven. Jus Sjonnie: "Als je valt en je doet je zeer, mag je best even zielig doen, maar we blijven niet zielig."

Wethouder Eijbersen onthulde het Kanjerbordje bij de voordeur, samen met een aantal leerlingen met de betreffende gekleurde petjes. Hij was onder de indruk van het Kanjerlied dat daarna werd gezongen en de Kanjertraining in de klas, ook was het niks nieuws voor hem. "Ik ben heel blij dat jullie hier op school zo goed leren samenwerken. Ik ga zo naar het gemeentehuis om weer samen te werken met de burgemeester en de andere wethouder. Dat kan ik goed, omdat ik vroeger ook een soort Kanjertraining heb gehad." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie