Het Burgje: Spannende geschiedenis, onzekere toekomst

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Kunsthistorica Saskia van Ginkel-Meester beschreef Het Burgje in haar boek 'Bunnik: geschiedenis en architectuur'. Zij spreekt over een zeldzame krukhuisboerderij, met een dubbele kruk. "In de grote kruk bevindt zich een kelder met kruisgewelf waarboven een opkamer. De tweede is kleiner en van lagere hok- en goothoogte. Deze boerderij is samen met de boerderij 'De Boeije' aan de Vossegatsedijk het enige voorbeeld van dit type boerderij uit de 17e eeuw."

Jarenlang werd gedacht dat Het Burgje in de achttiende eeuw gebouwd was, zoals veel boerderijen in de omgeving. Maar uit dendrochronologisch onderzoek in 2001 bleek dat de spanten uit 1551 komen. De opkamer is waarschijnlijk tussen 1590 en 1600 gebouwd. Maar er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat Het Burgje al veel eerder bestond en een grote rol heeft gespeeld in het ontstaan van het dorp Odijk.

In geschriften uit de 13e eeuw wordt al melding gemaakt van Het Huis van Willem van Odijk (1288) op deze plek. De hofstede heette toen 'Terborch'. De boerderij ligt aan de rand van de oudste ontginningseenheid, waarop ook het dorp Odijk is gelegen. Van hieruit zijn na de afdamming van de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede, begin twaalfde eeuw, de nieuwere ontginningen tot stand gekomen.

In 2008 werd Het Burgje op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst, wegens de ouderdom en de bijzondere vorm. Twee jaar later werd het gekocht door de gemeente, met het oog op plannen om in deze omgeving 1000 woningen te bouwen. Die plannen zijn inmiddels teruggebracht tot een veel kleiner project met 130 woningen. De aanbesteding daarvoor begint binnenkort.

Op dit moment worden de gebouwen anti-kraak bewoond door studenten en beheerd door Ad Hoc. Zorgorganisatie Reinaerde gebruikt de boerderij voor dagbestedingsactiviteiten. De gemeente kan nog geen antwoord geven op de vraag of Het Burgje blijft bestaan of dat het gesloopt wordt. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie