Fietspad kruispunt Singel - Zeisterweg wordt iets verlegd

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Deze aanpassingen zijn aangegeven door inwoners, die ten behoeve van een nieuw Verkeersbeleidsplan eerder dit jaar via een interactieve website lieten weten, waar zij in het verkeer gevaarlijke situaties ondervonden. Het kruispunt Singel - Zeisterweg werd veel genoemd. Vervolgens hing de gemeente in februari borden nabij dit kruispunt, met de vraag mee te denken over de veiligheid. Hierop kwamen 17 reacties binnen. De gemeente sprak ook met direct omwonenden. Deze suggesties resulteerden in 4 schetsen, waarvan eentje al snel als meest effectief werd gezien door de gemeente.

Ook de politie werd om haar mening gevraagd. Die adviseerde om in de nieuwe situatie het stopgebod om te zetten in een gebod om voorrang te verlenen. Een stopgebod is een zwaar middel, zo legt de gemeente uit. Een automobilist moet helemaal tot stilstand komen voordat er voorrang wordt verleend. Dat is prima als dit nodig is voor het zicht. Maar omdat het zicht in de nieuwe situatie is verbeterd, is stoppen niet meer nodig - zo meent de gemeente.

De gemeente legde de schets ook voor aan de Fietsersbond Bunnik, VVN Bunnik, verkeersouders Odijk en het Fietsberaad. Ook is een verkeerspsycholoog in de arm genomen. Volgens de gemeente hebben zij allemaal aangegeven dat de nieuwe situatie een verbetering betekent van de verkeersveiligheid.

De situatie met het tweerichtingsfietspad aan één zijde van de weg, blijft dus nog wel bestaan. De gemeente realiseert zich dat dit altijd een groter risico inhoudt, dan fietspaden aan weerszijden van de weg. Het risico zit hem in het feit dat fietsers die van links over het fietspad komen, als het ware uit de 'verkeerde' kant komen.

Allereerst wordt er een verkeersbesluit ter inzage gelegd. De daadwerkelijke aanpassingen aan het kruispunt vinden ofwel aan het begin van de zomervakantie plaats, of in of rond de herfstvakantie. De gemeente wil in elk geval voorkomen dat het gelijktijdig met de werkzaamheden van de provincie op het kruispunt Singel met de Schoudermantel (N229) wordt aangepakt. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie