Dier en Wij: Al 25 jaar voor en door Odijkers

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

In 1987 stond een artikel in de krant van de gemeente over de inrichting van de centrale groenzone in Dalenoord. De woningen in deze wijk werden vanaf 1988 gebouwd en er werd ook nagedacht over het groen. In het ontwerp was ook een dierenweide opgenomen. De aanleg zou alleen mogelijk zijn als de omwonenden voor de verzorging van de dieren en voor de aanleg van de dierenweide zouden zorgen.

Op deze oproep reageerde een aantal mensen en er werd een werkgroep opgericht. In januari 1988 was het eerste inrichtingsplan met begroting klaar en na een aantal aanpassingen werd het één jaar na oproep in de krant goedgekeurd door de gemeenteraad. Wel onder voorbehoud dat er een stichting werd opgericht en dat verzorging en aanleg volledig door vrijwilligers zou worden gedaan. Er werd fl. 20.000,- beschikbaar gesteld door de gemeente voor de aanleg en een jaarlijkse subsidie voor de exploitatie. Diverse andere bedrijven hebben ook een steentje bij gedragen.

Na het verkrijgen van de bouwvergunning is in januari 1989 de stichting opgericht. Meteen hierna is er begonnen met de aanleg van het terrein en de bouw van de opstallen. Het meeste is gedaan door vrijwilligers van de bouwgroep op zaterdagochtenden, maar ook in de vakanties. In oktober 1989 was de stal zover gereed, dat de eerste dieren konden worden ontvangen. De verzorgingsgroep bestond uit 22 personen en ging aan de slag met de verzorging van de dieren en het schoonhouden van de stal. Zij waren dus dagelijks te vinden op de dierenweide.

Op 28 april 1990 ging het hek van de dierenweide Odijk open voor het publiek. In de jaren daarna is er uitgebreid. Er kwam een hooiberg bij, een kippenhok, een vijver en er werd ook een extra weide in gebruik genomen tegenover de kinderboerderij. Dit alles kwam tot stand met hulp van onder meer de gemeente, Jantje Beton, Het Witte Kerkje, de Rotary club Bunnik en een aantal bedrijven, donateurs, kinderen die allerlei acties hebben gedaan om geld op te halen en uiteraard alle vrijwilligers door de jaren heen.

De Kinderboerderij draait al 25 jaar alleen op vrijwilligers en is afhankelijk van de subsidie van de gemeente, donateurs, giften en opbrengsten van de adopties van de dieren. Vanaf 1993 is er jaarlijks een adoptiefeest om te zorgen dat alle dieren weer een jaar geadopteerd worden. Van de opbrengst wordt voer voor de dieren gekocht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie