Dodenherdenking Rhijnauwen

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

In zijn toespraak haalde burgemeester Hans Martijn Ostendorp het thema van dit jaar aan: 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'.

Voorzitter Janneke Schermers van Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rhijnauwen las de namen voor van 52 jonge Nederlandse en Belgische mannen die op het fort door de Duitse bezetter werden gefusilleerd.

Na de twee minuten stilte kwamen twee formaties van vier vliegtuigen van Vliegend Museum Seppe langzaam overvliegen. Het werd gevolgd door het leggen van de kransen door diverse vertegenwoordigers.

70 jaar na de bevrijding had Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rhijnauwen het mogelijk gemaakt dat minder valide mensen op het fort aanwezig konden zijn. Ze werden ontvangen in het Kruithuis en er lagen rijplaten voor het monument, zodat mensen met rollators op de eerste rij konden zitten. Ook familieleden van Raphaël Graaf de Liederkerke, één van de gefusilleerden, maakten gebruik van de geboden faciliteiten. Zij waren uit België gekomen met een delegatie van ongeveer 18 personen. De laatste krans werd gelegd door Janneke Schermers samen met Floor Hasselton en Mylène van den Brule van de Sint Nicolaasschool in Odijk. Mylène is familie van Piet Hoefsloot, die omkwam op het fort. Hij was een oom van de grootmoeder van Mylène.

De aanwezige kinderen legden hun rode roos bij het monument. Daarna was het defilé langs de gedenkstenen. (EMG)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie