Bezoek duurzame huizen voor inspiratie

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Veel mensen twijfelen tegenwoordig over investeren in verduurzaming van de woning. Wat levert het op? Hoe snel kun je het terug verdienen? Wat is rookgaswarmteterugwinning? Uiteraard kunt u naar een expert gaan voor technische details, maar het is zeker zo interessant om eens te gaan kijken bij mensen die u voorgingen. Deze Duurzame Open Huizen Route is een initiatief van de Energiegroep Bunnik en wordt ondersteund door Perspectief 21.

Alle woningen zijn vrij toegankelijk, ook voor kinderen. Het gaat om allerlei typen woningen, qua bouwjaar variërend van 1907 tot aan 1980. Ze zijn door hun eigenaar op zo'n manier verbeterd dat er fors op energie bespaard wordt. Je kunt niet alleen zonnepanelen in verschillende maten en soorten zien, maar ook diverse vormen van woningisolatie. De eigenaren zijn aanwezig en vertellen over hun ervaringen.

Een van de deelnemers, Joost Bakker, woont sinds zes jaar met zijn gezin in een woning aan de Eikelaar in Odijk. Hij heeft al aardig wat investeringen gedaan om de woning een stuk duurzamer te maken. Op het dak liggen zonnepanelen en een zonneboiler. In de woonkamer is een efficiënte houtkachel geplaatst. Hij is erg tevreden over de opbrengst.

Joost Bakker: "Het doel was om het gebruik van gas en elektra terug te dringen, om niet hernieuwbare brandstoffen te sparen. Ik vond het niet heel belangrijk om zelfvoorzienend te zijn en onafhankelijk van de energiemaatschappij, maar wel om het gebruik te verminderen." Dat is zeer goed geslaagd. In plaats van de 200 euro aan energiekosten die het gezin had toen ze het huis kochten, betalen ze nu 30 euro per maand.

Maar niet alleen het geld speelt mee. "Het is een behoorlijke investering, die we er echt nog niet uit hebben. Maar het geeft ook gewoon een fijn gevoel als je in de zomer onder de douche staat, dat het water is opgewarmd door de zon. Ik ben sindsdien een stuk bewuster geworden van ons gebruik."

De bergkachel is een speciaal soort houtkachel, die heel lang warmte uitstraalt, omdat deze wordt opgenomen door de dikke wand. Ook heeft deze kachel veel minder uitstoot dan een gewone houtkachel. Joost is geboeid door het verduurzamen van woningen. "Ik heb er een tijdje een adviesbureau in gehad, omdat ik merkte dat vrienden en familie veel vragen hadden over de aanschaf van zonnepanelen en het isoleren van hun woning. Daar ben ik mee gestopt omdat de vraag afnam, maar ik vindt het nog erg leuk om mijn huis open te stellen met deze duurzame open huizen route. Het is voor mij een kleine investering en hopelijk kan ik veel geïnteresseerden informeren."

Ook de woning van Cor Hofstee in Werkhoven is te bezichtigen op deze dag. Hij woont hier sinds 2001 en is de laatste jaren bezig zijn woning duurzamer te maken. Cor geeft komende zondag thuis een presentatie over de veranderingen en motivaties. "We begonnen met het vervangen van enkel glas, het plaatsen van een zonneboiler en enkele zonnepanelen. Inmiddels hebben we ook het dak geïsoleerd, meer panelen bijgeplaatst en een ander ventilatiesysteem aangeschaft."

Er is nog veel meer gebeurd en Cor is ook nog niet klaar. "Het doel is energieneutraal te worden. Dat is een leuke uitdaging. Ik werk als ingenieur bij een onderzoeksinstituut op het gebied van energie." De maandlasten zijn drastisch gedaald sinds Cor is begonnen met het verduurzamen van de woning. "Stroom kost niks mee en de gasrekening is al met zestig procent gedaald." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie