Verzoek om preventieve handhaving Eikenpad-plantsoen

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De aanvraag tot handhaving is ingediend door Ronald Michels, die donderdagavond een petitie aanbood aan de burgemeester. Dit gebeurt samen met Wouter Lem, Jens Kraan en Maarten Schults - woonachtig aan de Gildenring, de Lokhorstlaan en de Secr. De Jonglaan. De heren ondertekenen dit verzoek namens een grotere groep bezwaarmakers die het openbare plantsoen wil behouden. Volgens deze omwonenden gaat de verkoop ten koste van een belangrijke groenstructuur, waar ze graag met hun kinderen spelen.

In hun handhavingsverzoek doen deze omwonenden uit de doeken dat het niet is toegestaan om grond met de bestemming 'Groen' als privétuin te gebruiken. Zij verwijzen hierbij naar een algemeen gebruiksverbod van de Wabo. Dit gaat verder dan de vrees voor het verschijnen van schuttingen en tuinhuisjes. Alleen al door het in gebruik nemen van de grond, bij wijze van spreken door viooltjes aan te planten, zouden kopers al in overtreding zijn.

Volgens de indieners van het handhavingsverzoek zijn er nog geen besluiten genomen om deze bestemming te veranderen. Wel is er in de gemeenteraad via P21 een motie aangenomen met de intentie het groen te beschermen. Net als bij P21 leeft er bij deze omwonenden de vrees dat de nieuwe grondeigenaren, direct na ondertekening bij de notaris, gaan starten met werkzaamheden om het openbaar groen om te zetten in privétuinen. Dit zal onherstelbare schade geven aan de haag. Om dit te voorkomen wordt de gemeente via dit handhavingsverzoek gevraagd, hiertegen preventief op te treden.

Impliciet is het ook een vraag aan de gemeente om de kopers beter uit te leggen wat wel en niet is toegestaan. De gemeente moet duidelijker uitleggen dat de kopers de feitelijke situatie in stand moeten houden, en dat er helemaal niks met de grond mag tot de bestemmingswijziging er ligt - zo laten de indieners 't Groentje weten. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie