Wethouders ervaren obstakels

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Onder leiding van vertrekkend WMO-raadslid Richard Struve liep de route van de spoorwegovergang bij de Stationsweg via de Dorpsstraat naar het Oude Raadhuis. Behalve de slechtziende Richard ging ook Marion Oostveen in haar scootmobiel mee. Zij lieten de wethouders ondervinden hoe met kleine veranderingen de toegankelijkheid en veiligheid van trottoirs en oversteekplaatsen verbeterd kunnen worden.

Richard Struve is blind en heeft vooral last van zaken waar hij zijn hoofd aan stoot. Als ziende wandelaar ben je je er niet bewust van, maar er hangen veel objecten op hoofdhoogt. Het zijn voornamelijk verkeersborden, maar aan het Van Hardenbroekplein loopt Richard wel eens tegen de betonnen trap aan die daar op de kop uitsteekt. Ook hoogteverschillen zoals bij de parkeerplaats van Van Dam en het ontbreken van gidslijnen zijn voor Richard obstakels die hij tegenkomt als hij zijn kinderen naar school brengt of een boodschap doet.

Voor mensen in een scootmobiel is vooral de slechte staat van sommige wegen lastig. Marion ervaart dat als oncomfortabel. Erger is dat haar rollator wel eens van haar scootmobiel af valt. Ze is niet in staat om even af te stappen om hem op te rapen, dus dan is ze afhankelijk van een vriendelijke voorbijganger. Ook zijn winkels over het algemeen slecht toegankelijk. Ze kan met haar scootmobiel alleen een Albert Heijn in. Ook bij openbare gebouwen heeft Marion moeite. Bij de bibliotheek zit bijvoorbeeld direct na de automatische buitendeur een handmatige binnendeur.

De aanwezige ambtenaren schreven driftig op hun kladblok, dus de Wmo-raad en ervaringsdeskundigen hopen op verbetering. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie