Plantsoen Abdijgaarde heeft metamorfose ondergaan

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Jarenlang coördineerde buurtbewoner Maarten de Jongh het onderhoud van het flinke gemeenteperk. Een aantal keer per jaar kwamen de bewoners bij elkaar om de boel flink te snoeien. Vorig jaar gaf hij aan ermee te willen stoppen. Hij had inmiddels de respectabele leeftijd van 80 bereikt en vond het tijd de taak door te geven. Menno Wijers stapte in het gat.

Maar Menno stelde wel voorwaarden. "Het plantsoen was zo hoog gegroeid door de jaren heen, we komt bij dat de gemiddelde leeftijd van de omwonenden ook toeneemt. Ik wilde de taak van Maarten wel overnemen, maar dan moest het plantsoen wel eerst een keer flink onder handen genomen worden en onderhoudsvriendelijker worden."

Er werd bij de gemeente aangeklopt en daar vond men wel bereidheid om mee te werken. Menno: "Als wij ermee zouden stoppen, zou het onderhoud weer naar de gemeente gaan. Die zou er een grasveld van maken. Dat wilden we niet." Na onderhandelingen kreeg de buurt zo'n 4500 euro van de gemeente. Er bleef nog een gat over. "Een van de buurtbewoners heeft de Vrienden van het Witte Kerkje aangeschreven en daar kregen we de maximale subsidie van 1500 euro van."

Met een deel van dat geld werd bijna het hele plantsoen leeggehaald door een aannemer, de hoge struiken en bramen werden verwijderd. De bewoners zelf - vooral veel kinderen kwamen helpen - legden paden van houtsnippers. Vorige week hebben veel buurtbewoners er ontzettend veel uren in gestoken om de enorme lading nieuwe planten keurig in de grond te zetten. Anderen hielpen met hand- en spandiensten en het zetten van koffie en thee. Zo werden vereende krachten verzilverd in een prachtig nieuw buurtplantsoen. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie