Landgoed Blondestein ontstond vanzelf

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Landgoed Het Burgje ligt aan de Weteringsdijk en is eigendom van de gemeente, er zijn plannen om hier woningen te bouwen. Tot het zover is, huurt zorgorganisatie Reinaerde de boerderij en de boomgaard erachter en het afgelopen jaar hebben de medewerkers hier veel werk verzet. Zo is onder anderen het pad rondom vrijgemaakt en bewandelbaar door houtsnippers op de grond te leggen. Het is een kort, maar prachtig rondje.

Aan de andere kant van de provincialeweg, aan de kant van het dorp, ligt landgoed Schadewijck, met de Hofstede de Beug. Eigenaren Bea en Dirk Duijzer hebben de boerderij - die heel vroeger nog gebruikt werd als jeugdsoos - helemaal verbouwd de afgelopen jaren. Ook het land eromheen werd gevormd, met het wandelpad Het Bea-laantje als openbaar wandelpad. Ook daar is een prachtig uitzicht gegarandeerd, ondanks de ligging aan de grote weg.

Tussen beide landgoederen in ligt het vrij nieuwe landgoed Blondestein. Dit wordt begrensd door de Provincialeweg, de Burgweg en de Schadewijkerweg. Piet van Zijl woont hier sinds 1988 met zijn vrouw en hij heeft er een prachtig stukje platteland van gemaakt. Piet was jarenlang supermarkteigenaar, maar inmiddels heeft hij alle tijd voor zijn hobby, de Blonde d'Aquitaine. Dit is een Frans rundveeras. Deze enorme koeien - een van de koeien van Van Zijl behoort tot de grootsten van Nederland - zijn van dichtbij te bewonderen tijdens een wandeling over het landgoed.

Piet van Zijl vindt het prima dat deze wandeling georganiseerd wordt en dat er wellicht meer mensen over zijn land gaan komen, maar als het niet gebeurt, vindt hij het ook goed. "Ik heb de paden aangelegd voor mezelf. Als je alleen maar voor het hek staat, zie je lang zoveel niet. En als die paden er dan toch liggen, waarom zou een ander daar dan niet van mogen genieten?"

Het landgoed is langzaam ontstaan. "Toen ik het kocht in 1988 was het een huis met een stuk grond van 1200 vierkante meter. Daar heb ik verschillende keren grond bijgekocht, tot de 10 hectare die we nu hebben. Daar heb ik veel mazzel mee gehad, dat dat gelukt is." Wegens fiscale voordelen, voornamelijk bij het doorgeven aan familie, besloot Van Zijl er een landgoed van te maken. "Er moest wel iets meer bos bij komen, dus dat heb ik aangeplant. En dan woon je ineens op een landgoed. Had ik nooit gedacht."

De genoemde landgoederen en paden zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Iedere liefhebber van vogels, klein wild, de bloesem in deze periode en de rust, is welkom. Voor een wandeling over alle drie de landgoederen moet u zeker twee uur de tijd nemen. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie