Glanzende lintjes voor Blitterswijk en Offermans

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Willemijn Blitterswijk uit Bunnik werkte jarenlang als verpleegkundige in het Diaconessenhuis in Utrecht. Daarnaast was ze zeer actief als vrijwilligster, onder meer bij de Protestantse Kerk in Bunnik. Zij was leidster van de zondagsschool, ouderling in Bunninchem en legde ziekenbezoeken af. Ook kweekte Blitterswijk jarenlang tomaten- en paprikaplantjes voor de Oranjemarkt van de kerk. Daarnaast was zij ook tot hoge leeftijd vrijwilligster bij het hospice Proxima Terminale Zorg.

Maar burgemeester Ostendorp wilde ook ingaan op het verre verleden. In de hongerwinter zorgde Blitterswijk, als 17-jarige, voor de zusjes Geraldine en Anneke Marsman die geëvacueerd moesten worden uit Zeeland. Zij werden op de Niënhof in Bunnik bij de familie Blitterswijk ondergebracht, terwijl hun moeder een ander adres in Zeist kreeg. De zusjes Marsman emigreerden later naar Zuid-Afrika en wonen daar nu nog steeds. Zij komen volgende week naar Bunnik om 70 jaar bevrijding mee te vieren.

Blitterswijk was naar het gemeentehuis gelokt door haar nicht en was beduusd. "Ze vertelde me dat we naar de verjaardag van haar broer zouden gaan en dat ze vooraf nog even bij het gemeentehuis wilde informeren naar het programma van 5 mei, als Geraldine en Anneke komen. Ik trapte daarin. Maar de verjaardag van haar broer hebben we niet gered. Hij was wel op het gemeentehuis, dus ik heb hem kunnen feliciteren."

Ook Hans Offfermans was zeer verrast. Hij kwam naar het gemeentehuis in de veronderstelling dat zijn buurman een onderscheiding zou krijgen. "Geen moment heb ik gedacht dat het voor mij zou zijn, pas toen ik in het gemeentehuis werd opgevangen en niet meteen door kon naar de raadszaal."

Offermans is sinds 1955 lid van de Scoutinggroep Utrecht Oost. Vanaf 1977 is hij actief geweest in diverse staf- en bestuurlijke functies. Ostendorp: "Door uw deskundigheid bent u van alle markten thuis en daardoor van onschatbare waarde voor de Scoutinggroep. U was 10 jaar voorzitter en daarna 27 jaar secretaris. Al die jaren heeft u heel veel betekend voor de Scoutinggroep."

In 2004 speelde Offermans en belangrijke rol in het overeind houden van de Stichting Scouting Wepadojeb, een groep bestaande uit lichamelijk en verstandelijk gehandicapten uit de hele provincie Utrecht. Ook zetten Offermans zich in voor de Stichting Jong Verkenners en zat hij jarenlang in de redactie van het clubblad. Ook nu nog maakt Offermans iedere week het clubgebouw schoon met een aantal dames.

Ostendorp memoreerde er ook nog even aan dat Offermans al 25 jaar in een belangrijke rol present is tijdens het 5 decemberfeest op de Camminghaschool. Offermans: "Dat is ontzettend leuk om te doen. De kinderen zitten helemaal in spanning en de schoolleiding heeft even niks te zeggen." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie