Verkoop snippergroen Eikenpadplantsoen gaat door

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het werd een vergaderavond met een volle tribune en een gemengd gezelschap. Met daaronder kopers van 'snippergroen' langs het Eikenpadplantsoen, die gewapend met juridisch gelijk naar het gemeentehuis waren getogen. Naast dit juridische aspect, speelt er bij dit onderwerp ook een bestuurlijke en democratische werkelijkheid. Dat bleek onder andere uit de bijdrage van de raadsfracties, maar ook uit de aanwezigheid van tegenstanders. Waaronder een brede groep omwonenden, met daarbij ook Gildenringbewoners, die dolgraag met hun kinderen in het plantsoen willen blijven spelen. Voorafgaand aan de vergadering overhandigden deze tegenstanders een petitie aan burgemeester Ostendorp (lees in het kader meer over de petitie).

De raadsvergadering startte met drie fractievoorzitters die het college flink de oren wasten over de misstap om snippergroen langs het Eikenpadplantsoen te verkopen. De gehele gemeenteraad is hier tegen. Leny Visser (CDA) noemde het gênant dat de raad nu de brokken van het college moet opruimen. Hein Hoitink (Liberalen) was uitermate kritisch en zei dat het dit college aan politieke sensitiviteit heeft ontbroken toen het voorstel om groen van het Eikenpadplantsoen te verkopen ter tafel kwam. Ook dat er zomaar van wordt uitgegaan dat de bestemming wordt gewijzigd, viel niet goed. "Wij moeten als gemeenteraad kennelijk tekenen bij het kruisje", aldus Hoitink. Daarnaast is het feit dat inwoners geen bezwaar kunnen maken onacceptabel voor de gemeenteraad.

Wethouder Rob Zakee (P21) gaf toe: "Dit hadden we anders moeten doen. Het ligt ons zwaar op de maag en ik betreur de gang van zaken." De wethouder maakte excuses voor het feit dat hij omwonenden niet tijdig had geïnformeerd. "Ik betreur de wijze waarop er is gecommuniceerd. Daarom mijn oprechte excuses." Een excuus richting de gemeenteraad, waar het CDA om vroeg, wilde hij niet maken. "We hebben de kaders met u besproken, dat is voldoende."

Het CDA had bewijzen op tafel dat het Eikenpad vorm geeft aan de elementaire groenstructuur - en daarom nooit verkocht had mogen worden. Een motie van het CDA, die vroeg om de 7 koopcontracten te ontbinden en de grond aan het Eikenpadplantsoen niet te leveren, haalde het niet. Wethouder Rob Zakee ontraadde hem. P21 en De Liberalen stemden tegen deze motie, omdat beide coalitiepartijen van mening zijn dat een overheid zich betrouwbaar moet tonen en bestaande contracten overeind moet houden. Het CDA vroeg om het openbreken van de koopcontracten met de Gildenring, omdat het van mening is dat het bestemmingsplan, dat het belang van alle inwoners dient, zwaarder moet wegen dan het belang van 7 individuele kopers. Leny Visser (CDA): "Afspraken met de gemeenschap zijn in de uitverkoop geraakt."

Op het punt van de afwijkingsbevoegdheid maakte met name P21 het lastig voor de (eigen) wethouder. Het gaat hier over de mogelijkheid van het college om bouwwerken en schuttingen toe te staan, ook al heeft de grond als bestemming (openbaar) 'groen' en niet 'tuin'. Wethouder Zakee zei in eerste instantie dat hij bestaande afspraken met de kopers overeind wilde houden. Reden voor P21 om er stevig op door te vragen. Na wat omzwervingen bleek dat Zakee niet uitsluit dat hij van zijn afwijkingsbevoegdheid gebruik gaat maken. Paul Heijmerink (P21) zei hier niet mee te kunnen leven en wil niet dat er onherstelbare dingen - bijvoorbeeld met de groene beukenhaag - gebeuren. P21 vroeg het college daarom kopers nog niets toe te staan, totdat het bestemmingsplan is gewijzigd. Rob Zakee zei hierop dat hij het zonder afwijkingsbevoegdheid gaat proberen: "Mocht dat niet lukken, omdat het juridisch niet houdbaar is, dan kom ik bij u terug." Uiteindelijk nam P21 een waarborg op in de motie: "P21 verzoekt het college om geen gebruik te maken van de afwijkingsbevoegdheid inzake eventuele bouwwerken op alle verkochte gronden, zolang de bestemming niet door de raad is gewijzigd."

De twee moties van De Liberalen en P21 werden aangenomen - zij steunden elkaar. De Liberalen hadden een motie om eerst het potentiële animo voor aankoop van groen te inventariseren, vervolgens het bestemmingsplan te wijzigen, en er dan ruime publiciteit aan te geven. P21 vroeg met een motie om een stedenbouwkundige toetsing van het snippergroen en wilde ook ontbindende voorwaarden in de contracten opnemen. Het CDA kon met beide moties niet instemmen, omdat het niet akkoord is met het feit dat de 7 getekende contracten Eikenpadplantsoen worden nagekomen. Wel was de voltallige gemeenteraad het eens over het stilleggen van de verkoop van snippergroen. Hetzelfde geldt voor het organiseren van een Open Huis waarbij ook inwoners zich kunnen uitspreken over dit gevoelige onderwerp. Wat de gemeenteraad betreft heeft de bestemmingsplanprocedure dus voorrang op de verkoop van groen. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie