Interesse voor Rijnauwen en bijzondere ondernemerscultuur

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Met het college had hij een prettig gesprek gehad, zo zei de commissaris. "We spraken zoal over zaken die wat complexer liggen. Zoals de geplande woningbouw in Het Burgje. Ook wilde ik graag weten hoe de invoering van de nieuwe taken binnen het sociale domein in Bunnik waren verlopen."

Voor Willibrord van Beek was het de eerste keer dat hij de gebouwen van het fort bezocht, eerder was hij bij operavoorstellingen op Fort Rijnauwen aanwezig geweest. Beheerder Andries van Barneveld vertelde in het 'reduit' - waar het gezelschap kon schuilen voor de regen - over het fort als leefgebied voor vleermuizen. Er leven zo'n 400 vleermuizen in het fort, waaronder 9 soorten. De beheerder gaf ook details over het leven van soldaten, waarbij vooral de sanitaire voorzieningen in het reduit uitgebreid aan bod kwamen.

Nadat de regenbui was afgenomen, namen op de weide - die 200 plantensoorten kent - Wout Neutel en Vera Geelen van Staatsbosbeheer het woord. Neutel: "Nu we bijna op de Unesco Wereld erfgoedlijst staan, is het zaak goed na te denken over het fort. Kern daarbij is 'behoud door ontwikkeling'. Dit is een echt natuurfort, waar nog rust en stilte heerst. Het is een eiland tegen de stad aan. Voor het onderhoud zijn we op zoek op fondsen. Dit fort kost jaarlijks zo'n 1,5 tot 2 ton aan beheer."

Vera Geelen ontvouwde vervolgens een kaart van het gebied. Hierop waren bepaalde gebieden rood gemarkeerd, zoals het reduit, om aan te geven dat daar absoluut geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn. Ook natuurwaarden, zoals de aanwezigheid van vleermuizen en de aanwezigheid van unieke flora en fauna, bepalen de mogelijkheden. De bereikbaarheid voor publiek beïnvloed de keuzes ook - het fort kan alleen te voet of met de fiets worden benaderd. Geelen: "Idee is om het huidige gebruik te optimaliseren. Het gaat dan om ontvangsten, excursies, en opera's en dergelijke. We willen dit stapje voor stapje uitbreiden, om te kijken hoe het bevalt. Zo houden we in augustus een FoodFort. Er lijkt hier in het gebied verder ook voldoende markt voor nieuwe horeca te zijn. Een dergelijke publieksfunctie zou je aan de buitenkant kunnen voorzien. Binnen het fort kunnen we een meer exclusieve beleving laten ontstaan, waarvoor moet worden betaald."

Momenteel wordt er gewerkt aan een duurzaam beheersplan, met een projectenlijst en een financiële onderbouwing. Geschat wordt dat er een investering nodig is van 2,5 miljoen - maar dat er met 1,5 miljoen ook al veel nieuws kan ontstaan.

Hierna vertrok het gezelschap richting het Postillion Hotel, alwaar Hein van Zijl en Erik-Jan Ginjaar vertelden waar over het Verbond van Bunnik voor staat, en Peter Verkerk (BHIK) gaf uitleg over het regionale ondernemersinitiatief Q4. Tot slot ontving de commissaris een kist kersen van de Bunnikse ondernemers. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie