Ruim uw kledingkast uit voor Irak

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Gaat u deze week op vakantie? Lekker schaars gekleed voor uw tent in de zon zitten? Heerlijk even zonder beeldschermen, weinig te doen? Dat doen deze vluchtelingen al maanden, zo niet jaren, al zijn de omstandigheden daar volledig anders. In Noord Irak is het momenteel 50 graden en lopen kinderen zonder hoofddeksel of zonnebrand rond omdat die middelen er simpelweg niet zijn. Laat staan een zwembad of verkoelend ijsje.

Door de oorlog in de regio neemt het aantal bewoners van de kampen in het relatief veilige noorden enorm toe. Hoeveel het er precies zijn weet niemand. Hulporganisaties richten zich voornamelijk op de aanvoer van voldoende water, voedsel en medische zorg. Maar kleding komt pas daarna en daar is geen geld voor. Daarom wil Vehanoush helpen. Zelf woont ze al sinds 1997 hier en werkt ze bij de Sport BSO in Odijk. Ze heeft vier kinderen. Haar man is een bekend gezicht in Bunnik, hij bezorgt de post en kranten.

Toen Vehanoush en Maan naar Nederland kwamen was Saddam aan de macht in Irak. De situatie van toen is niet te vergelijken met wat er nu allemaal gebeurt, aldus Vehanoush. "Het is ongelooflijk. Destijds konden we nog veilig over straat lopen. Dat kan nu niet eens meer. Zoveel geweld, zoveel onveiligheid. We zijn dankbaar dat we hier kunnen wonen met onze kinderen en rustig over straat kunnen lopen. Dat is zo ontzettend belangrijk."

Over het kamp zegt Vehanoush: "Er wonen daar veel te veel mensen op een te kleine ruimte. Er is geen elektriciteit, het is er erg warm en de mensen hebben geen schone kleding. Ook de kinderen niet. Mijn zwager heeft me niet gevraagd deze actie op te zetten, maar ik wil het zelf heel graag. Ik denk veel aan de mensen daar." Zelf hebben Vehanoush en Maan al een lading met kleding opgestuurd. De kosten daarvan zijn een euro per kilo. "Het gaat met een vrachtwagen mee en de kosten hebben we zelf betaald. Dat was 500 euro."

Zelf zijn ze echter ook niet rijk dus dat kunnen ze geen tweede keer doen. "Daarom vragen wij de Bunnikers om kleding te doneren en een aantal euro's erbij, een per kilo. Dat verzorgen wij dat het goed terecht komt." Vehanoush heeft haast. "Ze hebben de kleding echt nu nodig. Dus ik wil iedereen vragen om nog voor hun vakantie de kledingkast uit te zoeken en wat ze overhebben hier te brengen. Als je alleen kleding kan brengen, of alleen geld wilt geven, kan dat natuurlijk ook. Als ik geld overhoudt, koop ik er kleding van bij de Zeeman."

Er is kleding nodig voor mannen, vrouwen en kinderen. Alleen dames korte broeken zijn niet nodig. "Er wonen daar allerlei mensen, met of zonder hoofddoek. Maar alle vrouwen dragen daar alleen lange rokken of broeken, niks korts." Als u winterkleding over heeft, laat ze rustig even liggen, want in de herfst wil Vehanoush een nieuwe lading kleding sturen, voor het winterseizoen.

Iedereen die dit doel een warm hart toedraagt, kan de kleding afleveren bij Vehanoush en Maan op Het Slot 9 in Bunnik, tot en met 26 juli. Er is altijd iemand thuis. Vragen kan Vehanoush beantwoorden via 06-47878375. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie