Zonnepanelen op kantinedak Bunnik73

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De 98 panelen staan op het dak van de kantine dat eigendom van de club is. Het dak ligt volledig in de zon en daarom is de verwachting dat de installatie 20.000 kw per jaar gaat opleveren. Dat vertelt B73 voorzitter Eef Goes. "In februari hebben we 6 offertes opgevraagd en we hebben gekozen voor RID Solar, dat ook de panelen voor de brandweerkazerne levert. We hebben gekozen voor degelijke Duitse kwaliteit. Bij panelen van Aziatische kwaliteit is de achterzijde van kunststof. Hier is dat van glas en dat maakt dat ze langer meegaan en een hoog rendement behouden", zegt Eef Goes, die zich goed in de materie heeft verdiept.

Het gaat hier om een investering van 30.000 euro, die door particulieren is opgebracht, en die de club er in 6 jaar uit wil hebben. Ook is er vanuit Duitsland een korting gegeven voor verenigingen. "Over 6 jaar zijn de investeringskosten eruit en hebben we geen stroomkosten meer. De hele kantine draait dan op zonne-energie."

De club wilde de panelen voor de zomer hebben liggen, zodat in deze maanden de zon goed kan worden benut. "De meter loopt direct al lekker. In de eerste 20 dagen hebben we al 2050 kw geproduceerd, waarvan we er 600 hebben gebruikt, de rest is terug naar netbeheerder Eneco."

Eef Goes wil particulieren en verenigingen graag uitleggen hoe het in elkaar steekt. Dat kan via een mail naar zonsponsor@bunnik73.nl . (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie