Gevraagd: bomen zonder schaduw, blad en plak

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Mede wegens bezuinigingsmaatregelen is er de laatste jaren niet genoeg gedaan aan het onderhoud van de openbare ruimte. Wethouder Rob Zakee: "We hechten met zijn allen aan het groene karakter van de dorpen, maar er is ook overlast door de onderhoudsachterstand. Daar ontstaat een spanning, die groeit. Wij willen op een verstandige manier omgaan met de tegenstrijdige belangen."

Dit kwam heel duidelijk naar voren in het geval van de Otselaan in Werkhoven, waar een aantal maanden geleden een kapvergunning werd ingetrokken omdat inwoners van het dorp tegen de kap waren. Anderen, voornamelijk aanwonenden, wilden juist van de bomen af, omdat deze overlast veroorzaakten. De uitspraak in deze zaak, dat de vergunning werd ingetrokken, is mede aanleiding voor deze avond. Ook in andere zaken, zoals bomen tussen de Camminghalaan en de Van Riemsdijkgaarde, is een vergunning ingetrokken, in afwachting van een nieuwe visie op dit onderwerp.

De avond werd zeer goed bezocht, er moesten stoelen bij gezet worden. Zakee: "Deze avond wordt zelfs beter bezocht dan de avond over de decentralisatie in de zorg. Dat geeft wel aan dat het onderwerp leeft. Dat bleek ook al uit de organisatie van Boomplantdag in Odijk en andere burgerinitiatieven." (red.: Op de Boomplantdag in de herfst van 2013 werden n.a.v. een burgerinitiatief honderden bomen geplant aan de Singel in Odijk)

In vier groepen werd nagedacht over verschillende stellingen en zo werd een mening gevormd over wat redenen zijn om een boom te kappen en hoe onderhoud uitgevoerd moet worden. Er waren voorbeelden te over van overlast. Vier esdoorns op vier meter van het huis waardoor de bewoner al in de winter het dak op moet om verstoppingen te voorkomen. Vier kastanjes op twee vierkante meter, die inmiddels samen één kruin hebben, met veel plak onder de schoenen, duivenpoep op de auto's en opgedrukte tegels tot gevolg. Hier had dit laatste zelfs geleid tot een gebroken heup van een van de omwonenden. Of bomen waarvan de takken tegen de ramen slaan als het hard waait, omdat ze op een meter van de woning gegroeid zijn.

Aan de andere kant werden de bomen ook verdedigd dinsdagavond. Een van de aanwezigen: "Ik woon naast een boer. Dat stinkt af en toe. Maar dat hoort erbij, dat wisten we van te voren. Hetzelfde geldt als je in een groene wijk gaat wonen. Dan horen de vallende bladeren en de plak op de auto er ook bij." Die mening werd wel gedeeld, maar iedereen was het er ook over eens dat er wel onderhouden moet worden. "Als er goed onderhoud wordt gepleegd, is de overlast ook veel minder. Dan neemt men die paar bladeren op de koop toe."

Ook waren de meeste mensen van mening dat er bij klachten uit de buurt altijd geluisterd moet worden door de gemeente, maar dat er niet direct gekapt moet gaan worden. Aan het einde van de avond werd er een aantal tips verzameld vanuit de verschillende groepen. Zo adviseerden de inwoners de wethouder om als er een rij bomen vervangen moet worden, dat in fases te doen en niet in één keer. Ook moeten bomen altijd herplant worden. En moet er professioneel advies gevraagd worden, niet aan dure adviesbureaus, maar aan professionals die in de wijk wonen. Als laatste kwam de belangrijke opmerking dat er alleen inspraak zou moeten zijn voor direct aanwonenden, niet voor mensen die aan de andere kant van het dorp wonen.

De wethouder gaf aan erg blij te zijn met en deze informatie mee te nemen bij het vormen van een visie op gemeentelijke bomen. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie