Speeltuin Anne Frankschool: een gezamenlijk project

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Na de zomer ontstond de behoefte toen de oude Camminghaschool gesloopt werd, om iets te doen aan het schoolplein. Vier ouders pakten de handschoen op, een van hen is Ronald Michels. Ronald: "We hebben allereerst een brainstormavond belegd met een aantal kinderen. Daar kwam uit dat ze vooral verstopplekjes misten, zoals ze die hadden op het oude schoolplein. Ook mistten ze heuveltjes en plekken om onderdoor te klimmen."

Met die ideeën gingen de ouders naar tuinontwerper Monique Wilmink. "Zij adviseerde om naar natuurlijke materialen te gaan kijken. Ze heeft het hele ontwerp gemaakt." De volgende stap was overleg met de gemeente. "Zij gaven toestemming. Ook kregen we hulp in natura. De aannemer die de tunnel onder het spoor maakt, heeft overgebleven grond hier gebracht. Dat heeft de gemeente mooi neergelegd."

Zo ontstonden de heuvels, waar nu alweer mooi gras op groeit, met een tunnel er onderdoor. Verder was er contact met de knotploeg Kromme Rijn. "Zij hebben hun knothout bij ons neergelegd." In een paar zaterdagen tijd werden van die wilgentakken prachtige speeltoestellen gebouwd. Een tunnel, een aantal hutjes en zelfs een heel labyrint. Daar hebben veel ouders, grootouders, buurtbewoners en uiteraard kinderen, bij geholpen.

Een aantal elementen zijn teruggekomen van de oude Anne Frankschool. De beroemde Anne Frankschool olifant is gerestaureerd. "Dat was kostbaar, een nieuwe was goedkoper geweest. Maar deze olifant is onmisbaar op het plein van de Anne Frankschool. Hij staat er al zo lang." Daarnaast ligt er een klimboom, die bij de oude school naast de olifant stond. Ronald: "Toen ze die bomen gingen kappen, hebben wij contact opgenomen met de aannemer. Voor een kop koffie met gebak wilde hij de boom heel houden en hier neerleggen."

Ook is er een amfitheater gemaakt, met tegels uit het schoolplein van de oude school. "Die mozaïektegels zijn door leerlingen gemaakt, jaren geleden." Het idee van een amfitheater maakte de leerkrachten heel enthousiast. "Ze gaan graag af en toe buiten lesgeven. De tribune staat ook om de Anne Frankboom heen, dus kunnen ze daar ook makkelijk les over geven."

Ook al hebben de ouders en kinderen het meeste werk zelf gedaan, er moest toch ergens geld vandaan komen. Dat is uiteindelijk neergelegd door beide BSO's die in hetzelfde gebouw zitten en ook gebruik maken van de natuurspeeltuin. "Ook was er nog wat geld over van de stichting van ouders die de overblijf regelden. Aangezien we nu een continurooster hebben, is die stichting niet meer nodig. Het overgebleven geld zit nu in de speeltuin."

Het is een project geworden waar veel partijen zich van hun goede kant hebben laten zien, met een prachtig resultaat als gevolg. Vele ouders hebben ook hun eigen kennis ingezet, zoals bijvoorbeeld Gert Dassen, hovenier uit het dorp. Hij gaf plantenadvies. De kinderen zijn tevreden. Renske: "Met het labyrint hebben we al een nieuw spel bedacht. Het jagersspel. Dan moet je een dier uitbeelden als je gevonden wordt. Als de zoeker goed raadt wat voor dier je bent, heb je gewonnen."

De nieuwe natuurspeeltuin wordt vrijdag geopend, tijdens de Koningsspelen. Dan is hij voor iedereen toegankelijk, zeven dagen in de week. Ronald: "Je ziet nu al dat dit gebied buiten schooltijden veel meer gebruikt werd dan het oude schoolplein. Dat is heel waardevol. Ik hoop dat ze daar rekening mee houden als ze nadenken over bouwen op het Scholeneiland." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie