Goede raadsdiscussie Sociaal Domein

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

"Wat betreft het vrijwilligersbeleid is de opvatting dat het belangrijk is dat de coördinator in het Centrum voor Elkaar is gevestigd. Zij kan mensen in contact brengen met het juiste vrijwilligerswerk. Vervolgens wordt de echte verbinding gemaakt door de Krachtig Kromme Rijn", zo legt de wethouder uit.

"Over het idee om eventueel een tegenprestatie te vragen van mensen die gebruik maken van de bijstand, wordt gezegd deze mensen wel uit te dagen en te stimuleren - omdat zingeving en deelname ook goed is voor de gezondheid - maar om het niet verplicht te stellen, want dat leidt alleen maar tot meer democratisering."

Subsidies aan organisaties worden opnieuw bekeken, ook wordt een nieuwe systematiek opgevoerd. "Er wordt aan een startsubsidie gedacht, en dat men daarna op eigen benen komt te staan. Ook is gezegd dat het logisch lijkt dat er meer middelen bijkomen, omdat er ook extra taken zijn bijgekomen."

De wethouder gaat verder: "De bedoeling is dat we inzetten op preventie. We hanteren een definitie van gezondheid die er op neerkomt dat het niet gaat over of je iets mankeert, maar of je in staat bent deel te nemen aan de samenleving." De meeste aandacht van de gemeente moet gaan liggen bij de doelgroep ouderen, simpelweg omdat er daar meer van zijn en daar ook meer vraagstukken liggen. Ander advies is om jargon te vermijden. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie