Aantal autokraken stijgt schrikbarend in Bunnik

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De cijfers laten zien, dat in de relatief veilige gemeente Bunnik, er één punt negatief uitspringt - en dat zijn de auto-inbraken. Met 12,1 autokraken per 1000 inwoners staat Bunnik op een betreurenswaardige 3e plaats. Alleen Utrecht (16,7) en Muiden (16,9) doen het slechter. Het gaat hier om een stijging van 51%, waar de meeste gemeenten een (sterke) daling tonen.

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp zei dat deze cijfers maandelijks onderwerp van gesprek zijn met de politie: "We zagen het ontstaan, en we hebben erop geacteerd. Allereerst gebeurde het vooral bij Vroeg, Vechten en Rhijnouwen. Daar is toen door de politie, ook vanuit de stad Utrecht, en door de BOA en de ondernemers, stevig de focus gelegd. Er zijn zichtbare en onzichtbare surveillances geweest, de politie heeft er veel gepost. Dat is dadergericht geweest, ging dus om een persoonlijke aanpak." De burgemeester gaat verder: "Daarnaast hebben we het groen terug gesnoeid, is de verlichting aangepakt en hebben ondernemers hun gasten geïnformeerd. Dit heeft een positief effect gehad. Op deze plekken is het percentage autokraken inmiddels met 80 procent gedaald."

Maar hiermee waren we er nog niet, zo zei de burgemeester: "Vervolgens is er een andere zorg ontstaan, en dat is dat het aantal auto-inbraken recent begint te stijgen door de hele gemeente. Kennelijk omdat vanwege de snelweg een vluchtroute nabij is. Deze kraken zijn voornamelijk gericht op airbags en navigatie. Hiervoor komt een andere aanpak dan bij Rhijnouwen. Het is ingewikkeld, maar heeft een hoge prioriteit. We doen er alles aan om het terug te dringen, we hebben een extra wijkagent gekregen en de samenwerking met de politie in Zeist is geïntensiveerd." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie