WMO-raad ziet graag registratie van mantelzorgers

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

In 2015 is niet alleen een groot deel van de zorg, maar ook de verantwoordelijkheid voor mantelzorgers overgegaan van het Rijk naar de gemeente. Cliënten die zorg ontvangen via de gemeente zijn keurig geregistreerd, maar hun mantelzorgers over het algemeen niet.

Een mantelzorger zorgt onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, kind of ander familielid, vriend of buur. Hij of zij geeft die zorg vanwege de persoonlijke band met die persoon. De zorg die een mantelzorger geeft is langdurig, intensief en afhankelijk van de behoefte van de zorgbehoevende. We spreken over mantelzorg als het gaat om zorg die de gewone zorg van mensen qua duur, intensiteit of zwaarte overstijgt.

De WMO-raad vindt het belangrijk dat mantelzorgers zich bij de gemeente laten registeren. De gemeente heeft immers niet alleen de zorg voor de cliënten die onder de WMO vallen, maar ook voor hun mantelzorgers. De gemeente kan alleen beleid ontwikkelen voor mantelzorgers en initiatieven ondernemen om mantelzorgers te ondersteunen, als ze concreet weet om welke aantallen en welke mensen het gaat. Bovendien komen mantelzorgers alleen in aanmerking voor het jaarlijkse mantelzorgcompliment als ze bij de gemeente staan geregistreerd.

Tot vorig jaar hield de Sociale Verzekeringsbak (SVB) een registratie bij van mantelzorgers per gemeente. In verband met de privacy-wetgeving is het echter niet mogelijk om de adressen over te nemen van de SVB. Tot nu toe hebben nog maar weinig mantelzorgers zich laten registreren bij de gemeente. Daarom verzoeken de gemeente Bunnik en de WMO-raad mantelzorgers om zichzelf aan te melden bij het Centrum voor Elkaar, 030-6595959.

Op 26 juni organiseert de WMO-raad een cliëntenmiddag rond het thema 'eerste ervaringen met de nieuwe WMO'. Dan wordt er ook geïnventariseerd welke vorm van mantelzorgcompliment de meeste voorkeur heeft. WMO-cliënten krijgen een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie