Moestuin Amelis'hof opent historische druivenkas

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Maria de Groot, voorzitter van de stichting Historische moestuinen landgoed Amelisweerd, zei in haar openingsspeech dat de 15.000 euro subsidie van de gemeente Utrecht een goed startschot was gebleken voor de fondsenwerving. Ze las een lange lijst met namen voor van mensen en organisaties, die geld hadden geschonken, waardoor er uiteindelijk een bedrag van 53.500 euro beschikbaar kwam. Maria gaat verder: "De kas zou er ook nooit zijn gekomen zonder de hulp van de 30 vrijwilligers, die keihard hebben gewerkt met stopverf afbikken, ruitjes wassen, knippen en kitten. De vloer is door de vrijwilligers geëgaliseerd, druivenbakken zijn gemetseld, elektra is aangelegd. Deze kas is een beetje van ons allemaal, dank jullie wel allemaal."

Tuinder Michel Smits vertelde hoe eerdere plannen voor een kas bij de gemeente Utrecht, als beheerder van het landgoed, sneuvelden. "Tot we in 2008 de kas van de Vinkenbuurt, hier iets verderop op het landgoed, kregen aangeboden. Dat wilden we wel. Er is toen een bestemmingsplanprocedure in gang gezet, die in 2011 rondkwam. Helaas was dat voor de kas te laat. Toen ik ging kijken lag hij als een treurig hoopje in de hoek. De gemeente Utrecht was het eens dat we zouden doorzetten met een kas. Zodoende zijn we uitgekomen bij deze Brusselse druivenkas. We wilden de uitstraling van een kas die er al 100 jaar staat, en dat is ook gelukt."

De Utrechtse wethouder Kees Geldoff zei dat de kas goed past bij de Toekomstvisie van het landgoed: "Het is een aanwinst voor ons allemaal."

Het officiële openingsdeel bestond er vervolgens uit dat wethouders Kees Geldoff en Rob Zakee (Bunnik) samen 2 kroppen sla tegen de deur aan slingerden, waardoor de deur openging - en men onder begeleiding van accordeonmuziek de kas kon betreden. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie