MOA geeft les over geschiedenis landgoed en kunst

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De kinderen kregen vooraf op school drie lessen over de geschiedenis van het landhuis en het werk van kunstenaar Armando. In het MOA kregen zij een speciaal op maat gesneden rondleiding, waarna zij zelf aan de slag mochten in het bijzondere buitenatelier. Zo kwamen de geschiedenis en het begrip kunst voor hen op een hele bijzondere manier tot leven. Donderdag kwam ook wethouder Eijbersen van cultuur en educatie een kijkje nemen.

De leerlingen van de Beurthonk waren duidelijk goed geïnformeerd op school. Er werden verrassende vragen gesteld en er was duidelijk al begrip van abstracte kunst. Gelukkig was er ruimte voor vrije interpretatie. Bij een van de schilderijen van Armando werd de kinderen gevraagd wat het volgens hen voorstelde. De suggesties liepen uiteen van 'een rij bomen' en 'een grot', tot 'de verwarming.'

Ook een maretak hangt in het museum. Na het verhaal van de gids over de traditie die aan de maretak hangt - elkaar zoenen met kerst - werd geheel volgens de verwachting van deze leeftijdsgroep gereageerd. 'Getverdemme!' De kinderen waren enthousiast over de rondleiding en het werken in het atelier achteraf. Gemma: "Het was leuker dan ik had verwacht. Ik dacht dat het heel saai zou zijn, dat viel mee."

Dit project is een combinatie van het Kunstmenu en het Cultuurprogramma dat Kunst Centraal voor het primair onderwijs verzorgt. Het Kunstmenu en Cultuurprogramma helpen de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Het Kunstmenu laat elke leerling ieder jaar kennismaken met een professionele kunstuiting. Dit kan een concert of een voorstelling zijn, maar ook een bezoek van een kunstenaar, schrijver of dichter in de klas. Het Cultuurprogramma garandeert dat elke leerling per jaar één keer kennis maakt met personen, gebouwen of instellingen in zijn eigen culturele omgeving. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie