Kromme Rijnstreek aan de slag met gezamenlijke Omgevingsvisie

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het gros van de aanwezigen was werkzaam als (agrarisch) ondernemer in het gebied - waaronder ook (potentiele) ontwikkelaars. Een ander deel was werkzaam bij organisaties zoals de Welstandscommissie en Milieuorganisaties. Natuurlijk waren er ook vertegenwoordigers van de gemeenten Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik. Inwoners van het buitengebied waren duidelijk in de minderheid. Om te voorkomen dat de Omgevingsvisie een te bedrijfsmatige insteek krijgt, zou het mooi zijn als er een manier wordt gevonden om deze bewoners - die ook zorg en aandacht hebben voor de Kromme Rijnstreek - nader bij de Omgevingsvisie te betrekken.

Het werd een avond met een aantal thema's in een drietal gespreksronden. Thema's waren: regelvrij, duurzaamheid, verkeer, landbouw, ruimtelijke kwaliteit, recreatieve samenhang en wonen/zorg/cultuurhistorie. Uitgangspunt van het onderlinge gesprek was steeds een ruime blik. De overkoepelende vraag was: wat zou je wensen voor het gebied als geld en regels geen rol zouden spelen? Er zijn zo'n 18 gesprekken geweest. De verslaggever kon niet overal tegelijk aanwezig zijn, vandaar dat hier een impressie volgt van slechts drie gesprekken.

Tijdens de eerste ronde was de verslaggever aanwezig bij Ruimtelijke Kwaliteit. Hier gaf de landschapscoördinator een aftrap met beelden van bebouwing die naar zijn mening een goede kwaliteit voor de Kromme Rijnstreek bieden. Via een scorelijst kon men hier een rangorde in aanbrengen. Hier ontstonden al snel verschillen van mening. Aanwezigen vonden de beelden ook niet representatief, het ging teveel om recent verschenen (agrarische) gebouwen, met een nogal schuurachtig karakter. "Met deze beelden is niet mogelijk om de bestaande ruimtelijke kwaliteit te benoemen en te ordenen", zo zei een deelnemer, "Die komt nu niet naar boven".

Duurzaamheid werd het onderwerp tijdens de tweede ronde. En dan specifieker: de wenselijkheid van een energieneutraal gebied. Er zijn nogal wat energiebronnen in het gebied aanwezig. Zonnepanelen zouden prima passen op schuurdaken, maar liever niet los in het veld. Het unieke essenhakhout zou in de regio moeten worden benut. Verder bestaan er mogelijkheden tot biovergisting en warmtepompen. Waterenergie is mogelijk vanuit de sluis bij Amerongen en windenergie vanaf het Eiland van Schalkwijk. Verder zou het mooi zijn als de boeren hun gewonnen energie gaan delen met de buren - dat er contact en kruisbestuiving ontstaat. Via smartgrids en nieuwe technieken is dat goed te doen. Ook valt er nog winst te behalen met het isoleren van woningen. Op dit onderwerp waren de meningen overigens nauwelijks verdeeld.

Dat lag geheel anders bij de derde ronde met als thema 'regelvrij'. Hier was de ondernemer echt aan zet en ontstond er verschil van mening met die ene bewoner van het buitengebied, die ook de gevolgen voor het verkeer in beeld gebracht wilde zien. Bewoners van het buitengebied willen ook veilig met hun kinderen naar school kunnen fietsen. Gevraagd werd om effecten te benoemen en die een positieve of negatieve waarde mee te geven. Dat bleek lastig, vaak spelen beide elementen gelijktijdig. Uitzondering hierop vormde verkeersveiligheid, dat werd gezien als een effect dat bovenaan staat om mee te worden gewogen bij nieuwe ontwikkelingen in het gebied.

Echte samenvattende conclusies konden aan het eind van de avond niet worden opgesteld. Alle opgehaalde informatie wordt binnenkort bijeengebracht op de projectwebsite http://krommerijn.losstadomland.nl/ . Hier wordt ook aangegeven waar de spanning ligt en wat moet worden opgelost. Ook tijdens de slotronde werd verkeer genoemd als levendig punt van discussie. De sfeer in de werkgroepen werd zeer geanimeerd tot fel genoemd. Wethouder Hans Marchal van Wijk bij Duurstede zei afsluitend: "Ook conflicterende belangen komen hier op tafel. Ik hoop uiteindelijk op een gedragen visie op het gebied."

Deze week is er op woensdag een bijeenkomst voor raadsleden. Zij worden bijgepraat op het proces en over hun rol - het is niet de bedoeling dat de politiek een regierol krijgt, wat dat betreft is het gebied zelf aan zet. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie