Gemeente raakt voorzichtig uit de rode cijfers

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Oppositiepartij CDA maakte zich zorgen over de transparantie van de bestuurlijke cultuur. Noemde daarbij de gunningscriteria van de aanbesteding voor het Rijneiland, die door de rechter als onvoldoende helder zijn beoordeeld. Leny Visser (CDA) vond de rol van de gemeenteraad bij het sociale domein te beperkt. En is tevens van mening dat de gemeenteraad buiten de besluitvorming van de verkoop van het snippergroen wordt gehouden.

Wethouder Rob Zakee (P21) gaf aan dat de wensen aan de orde komen in het najaar, als de Programmabegroting 2016 in de raad wordt behandeld. Hij bevestigde dat er na een aantal jaren van fors bezuinigen weer wat financiële ruimte is. Hein Hoitink (Liberalen) had uitgerekend dat er 142.000 euro beschikbaar is voor nieuw beleid. Bij De Liberalen staan op het wensenlijstje: de herinrichting van de provinciale weg dwars door de kern Bunnik, en de herinrichting van De Meent in Odijk. Coalitiegenoot P21 maakte dezelfde wensen kenbaar, en wil hier graag voor gaan sparen.

Zowel De Liberalen als P21, vroegen de wethouder na te gaan of er - nu het financieel wat beter gaat - geld te vinden is voor het groenonderhoud. Er is een potje om groen te vervangen ter waarde van 42.500 euro. "De jaren van bezuinigen op groen zijn inderdaad voorbij", erkende Zakee tegenover de coalitie: "Het leidt tot veel reacties uit de samenleving. Er is weer wat budget gereserveerd. Belangrijke vraag hierbij is nog wel, of het genoeg is."

Is er sociale woningbouw mogelijk in Het Burgje? Dit vraagt P21 zich af - die nog steeds buikpijn heeft van het feit dat het dit punt bij het coalitieakkoord heeft moeten inleveren. "Nu de markt aantrekt, voelen misschien ook andere fracties hiervoor?", vroeg Paul Heijmerink (P21) hoopvol. Het CDA ziet echter geen aanleiding om de criteria voor de aanbesteding van Het Burgje om te gooien. De Liberalen zeiden dat de nieuwbouw in Het Burgje vooral bedoeld is om de algemene reserves aan te vullen. Zij gaan in elk geval voor een hoge opbrengst.

Over het onderwerp burgerparticipatie zei Paul Heijmerink: "We doen iets niet goed. Telkens weer blijken inwoners verrast te zijn als er iets in hun omgeving gebeurt. Het Eikenpad is een goed voorbeeld." Burgemeester Hans Martijn Ostendorp zei dit beeld van P21 niet te delen. "Op veel onderwerpen wordt goed gecommuniceerd en liggen de contacten goed. Maar ik geef toe, op onderdelen kan het scherper." Heijmerink vroeg de burgemeester dat scherper communiceren concreter te maken. De P21-voorman legde uit dat het rondom de bezuinigingen bijvoorbeeld goed is gegaan. "Maar juist als de directe omgeving van mensen aan verandering onderhevig is, zie je problemen ontstaan. Zoals bij het Eikenpadplantsoen. Maak het duidelijk dat er iets gaat gebeuren, bij wijze van spreken door een groot bord in de straat te plaatsen. Ostendorp zei blij te zijn met dit onderscheid en er gaat er verder mee aan de slag.

P21 kaartte de motie uit 2013 aan, toen de gemeenteraden van Houten en Bunnik hebben aangegeven dat een aansluiting van Houten naar het Oosten via de Burgweg N410, geen optie is. P21 wilde van het college horen dat zij hier niet aan gaat meewerken. Wethouder Zakee zei dat dit een complex vraagstuk betreft, waarbij hij met partners in de regio te maken heeft. Hij hoopt voor het einde van dit jaar meer duidelijkheid te kunnen bieden over de maatregelen. Net als P21, gaf Hoitink namens De Liberalen aan nog steeds achter deze motie Burgweg te staan. Ook het CDA gaf het belang van deze motie aan, maar zei ook voor dialoog te zijn en niet "voor de spierballentaal van P21". De wethouder begreep dat de gemeenteraad de keuze maakt om aan deze motie vast te houden. "Maar in overleg met de provincie is uiteindelijk voor een andere oplossing gekozen. Namelijk in eerste instantie voor een directie aansluiting op de A12 richting het oosten van het land. Pas als dit niet mocht lukken, is het opwaarderen van de Burgweg aan de orde."

Jos van Eck (CDA) vroeg waarom er geen geld was gereserveerd voor kunstgras voor voetbalverenigingen Aurora en SV Odijk. Van Eck wilde van de andere fracties weten of zij hier ruimte voor zien. De Liberalen zeiden dat andere verenigingen een voorbeeld konden nemen aan Bunnik73, die het zelf hebben bekostigd. Arie Viskil (P21) zei positief te staan tegenover kunstgras en het te willen faciliteren. Wethouder Eijbersen legde nog eens uit dat de bal bij de verenigingen zelf ligt, en dat de gemeente het vervolgens als maatwerk oppakt. "Eerlijk gezegd wacht ik met smacht op een initiatief vanuit de sportverenigingen." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie