Pont vaart al 20 jaar

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Er zijn 'gewone' vaarten, er zijn poëzievaarten, kersenvaarten en kastelenvaarten. De Pont van het Landschap, gerund door vele vrijwilligers van het Utrechts Landschap, biedt velerlei mogelijheden om de Kromme Rijn te bekijken vanaf het water zelf. Jan Soetens is een van de gidsen op de Pont. Hij gaf tijdens zijn werkzame leven computeronderwijs. Hij was ook altijd geïnteresseerd in de geschiedenis van de regio waarin hij al veertig jaar woont. "Een paar jaar geleden voer ik mee met een moederdagvaart. Toen vroeg de schipper mij of het niks voor mij zou zijn om gids te worden. Daar had hij wel gelijk in. Het is erg leuk om te doen. Elke groep is anders."

Jan maakt van alles mee op de Pont. "We hebben steeds andere mensen in de pont. Soms heb je een familie die elkaar zo lang niet gezien heeft, dat je nauwelijks aan vertellen toe komt en af en toe heb je mensen die elkaar niet kunnen luchten en zien, waarbij de een niet naast de ander wil zitten. We komen het allemaal tegen. Mijn verhaal pas ik aan op de groep. Tegen jonge kinderen vertel ik andere dingen, op een andere toon, dan tegen een groep ouderen bijvoorbeeld."

Vier keer voer de pont uit afgelopen zondag. Kinderen genoten op het terrein van de Niënhof ook van het vangen van beestjes uit de sloot, schminken, broodjes bakken boven een kampvuur, leren timmeren en het uitpluizen van uilenballen. Voor de volwassenen was er muziek van de Parels van de Kromme Rijn en drumfanfare Victoria. De sfeer van zeer ontspannen en rustig. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie