Bunnik neemt met plezier afscheid van BRU

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Reden van de opheffing is dat een samenwerkingsverband met verlengd lokaal bestuur, door de rijksoverheid niet meer (financieel) wordt ondersteund. Taken en subsidies - zoals die op het punt van verkeer en vervoer - zijn sinds 1 januari overgeheveld naar de provincie Utrecht.

Tijdens de raadsvergadering blikten de fracties kort terug op de BRU-periode, die in Bunnik nogal roerig is geweest. BRU was bijvoorbeeld trekker van het project A12 Salto - wat uiteindelijk heeft geleid tot het recent geopende Rijsbruggerwegtracée. Voor het zover kwam zijn de degens in de regio hierover regelmatig gekruist. Ander omstreden punt vanuit het BRU was het plan voor een vierde kern, met zo'n 4000 woningen ten westen van Odijk. Na veel politiek gemanoeuvreer werd dit uiteindelijk teruggebracht naar 1000 woningen binnen een omgelegde provinciale weg N229, zodat aangesloten kon worden op de bestaande kern Odijk.

Hein Hoitink (Liberalen): "Het BRU was succesvol, in die zin dat het Bunnik meer heeft opgebracht dan het heeft gekost. Maar het heeft ook tot weerstand geleid, vanwege het verplichtend karakter ervan. Salto leidde tot grote weerstand. Dat begon als idee van de provincie - en dat hebben we geweten. BRU en provincie waren een tijd lang concurrenten en dat had een verlammend effect op het bestuur."

"Het BRU leidde regelmatig tot onbegrip", zo zei Leny Visser (CDA). "Niet alleen bij de bevolking, maar ook bij de gemeenteraad. Het CDA had vooral problemen met het gebrek aan democratische legitimering. Inmiddels gloort U10 aan de horizon en dat vraagt om een moment van heroverweging."

Paul Heijmerink (P21) haalde 2006 nog eens terug in de herinnering: "In 2006 namen we als nieuwe P21-fractie direct het initiatief om uit het BRU te stappen. We wilden staan voor het behoud van een groen en een open landschap, en dit herkenden we niet in het BRU, dat toch werd gedomineerd door stedelijke beïnvloeding. Toen hebben we het niet gered. Vandaag is het voor P21 feestelijk dat het BRU wordt opgeheven." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie