Film over Bunnikse familie Mantel gaat in première

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Twee jaar geleden vertelde Margreet Mantel in deze krant over de zeldzame vorm van dementie FTD, die haar echtgenoot op 51-jarige leeftijd trof. Jan Willem had een eigen praktijk voor podotherapie. Samen met Margreet heeft hij twee kinderen: Renée en Jord, inmiddels 16 en 12 jaar oud. In eerste instantie werd gedacht aan een burn-out maar Jan Willem bleek te lijden aan frontotemporale dementie (FTD). Een belangrijk symptoom is een gebrek aan emotie.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en woont Jan Willem niet meer thuis, maar in psychogeriatrisch zorgcentrum Lisidunahof in Leusden. Margreet gaat drie keer per week op bezoek, de kinderen eens per maand. Interactie is nauwelijks mogelijk. De levensverwachting van FTD-patiënten is twee tot zeven jaar. Toen Margreet van Josselin de vraag kreeg of ze mensen kende die mee zouden willen werken aan een documentaire over deze ziekte, hoefde ze daar niet lang over na te denken. "Ik wil dat mensen deze ziekte leren kennen, zodat de diagnose bij nieuwe patiënten snel gesteld kan worden."

Josselin Gordijn (23) en Jet Verheijen (21) studeren beiden aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In hun vierde jaar doen ze nu mee aan het excellentieprogramma CampusDoc. Het is een geliefd vak, waarvoor ze door een strenge selectie zijn gekomen met hun idee voor deze documentaire. Slechts zestien studenten kunnen meedoen. Ze gingen onder meer twee keer naar New York om daar cursussen te volgen over het maken van documentaires. Josselin is vertrouwd met het onderwerp. Haar vader heeft Alzheimer en woont op dezelfde afdeling als Jan Willem.

In mei 2014 dronken Josselin en Jet de eerste kopjes koffie en thee om het idee vorm te geven. In februari begon het vak echt. De meiden begonnen in maart met de interviews. Margreet en Renée praten vrij makkelijk over de ziekte van Jan Willem. Vanaf het begin is Margreet heel open geweest tegenover de kinderen. "Het interview was wel spannend, maar ik heb er vertrouwen in dat zij het goed neerzetten."

Voor Renée was het ook spannend. Vooral toen ze te horen kreeg dat zij het middelpunt van de documentaire zou zijn. "Ze gingen met me mee naar school, samen skeeleren met Jord in de gangen van Lisidunahof, cupcakes bakken, ga zo door. Ik heb het maar een beetje over me heen laten komen." Duidelijk is dat de meiden een band hebben opgebouwd met de familie Mantel. Als ze het huis binnenkomen wordt er hartelijk omhelsd en opgewonden gesproken over de voorverkoop van de première, die binnen een paar uur uitverkocht was.

Jet en Josselin hebben de situatie van de familie Mantel goed leren kennen. Jet: "Ik heb het wel een paar keer erg benauwd gehad. Zoals bij het eerste bezoek in de Lisidunahof. Het was een dansavond, waar patiënten met hun eigen familie danste. Het verhaal van Jan Willem en Margreet is slechts een van de velen. Zoveel liefde, zoveel verdriet zagen we daar."

De familie is heel nieuwsgierig naar het eindresultaat. Margreet: "Ik verwacht dat het heel mooi wordt. Ik vond het een enerverend, leuk en spannend project om te doen. Maar het is wel het laatste. Met deze film hebben we een mooi document voor de kinderen." Deze donderdag is Margreet ook nog spreker bij het alzheimer café in Bunninchem, vanaf 20.00 uur.

Op 7 juni gaat de film in première in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. De kaarten waren uitverkocht in de voorverkoop. De meiden hopen dat de film mensen aan het denken zet. Jet: "Een vriend die de ruwe montage zag zei: 'Het heeft een zaadje in mijn hoofd geplant. ' Dat is precies wat we willen." Het is de bedoeling om de film ook op festivals in première te laten gaan.

Nieuws daarover is te volgen op de facebookpagina DeFamilieMantel. De trailer is te vinden op www.campusdoc.net. Na 7 juni is de documentaire on demand te bekijken. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie