Handhaaf het statiegeld!!

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Iedereen die regelmatig buiten vertoeft en een beetje oog heeft voor zijn/haar omgeving zal bekend zijn met het fenomeen 'zwerfafval'. De routes naar het Wellantcollege en onze sportvelden springen hierbij extra in het oog! Wekelijks halen we troep uit de plantsoentjes naast ons huis. Met name de PET-flesjes van 'gezonde' watertjes en sportdrankjes vormen een in het oog springend deel van het zwerfafval in bermen en sloten. Het is een Gotspe, maar de verpakkingsindustrie wil van het statiegeld op PET-flessen af. Dit ondanks het gegeven dat de door de industrie beloofde reductie van het zwerfafval, in het bijzonder die van PET-flessen, mijlenver is achtergebleven bij hun beloftes. Blijkbaar beschikt de verpakkingsindustrie in combinatie met de grote supermarkten over een machtige lobby. De afgelopen jaren hebben ze zelfs hun belangrijkste politieke tegenstanders weggekocht en met, naar ik aanneem met riante banen, in het kamp aan hun zijde gekregen. En als die beroemde supermarkt nu eens écht op de kleintjes gaat letten zou ze wel een andere koers varen. Ze hebben een berucht Amerikaans PR-bureau ingehuurd om het falen van de inzameling te verbloemen en te beweren dat statiegeld te duur en ineffectief zou zijn. De maatschappelijke kosten worden hierbij echter niet meeberekend.

En als je met je boerenverstand buiten rondkijkt weet je wel beter. Het valt op dat er bij het zwerfafval relatief weinig van de grotere verpakkingen, mét statiegeld, tussen zitten, maar dat vooral de gratis 'halve-literflesjes' ons landschap ontsieren. Handhaving van het statiegeld op de grote, en invoer van statiegeld, ook op de kleine verpakkingen, in plaats van opheffen is mijns inziens de enige effectieve manier om het aantal zwerfflessen te reduceren. Misschien moeten we zelfs het statiegeld fors verhogen als extra stimulans om de flessen in te leveren. Degene die alsnog de fles in de berm flikkert, betaalt dan als het ware door het verlies van zijn statiegeld volgens het principe van 'de vervuiler betaalt'. En het zal ongetwijfeld personen aan de onderkant van de samenleving en kinderen stimuleren om de flessen te verzamelen voor een zakcentje. Ik haalde vroeger in Den Haag aan het strand ook al lege flesjes op om er daarna een ijsje of iets dergelijks van te kunnen kopen…

En doe ook maar meteen statiegeld op blikjes, want daarvoor geldt natuurlijk hetzelfde. Ik schreef het al eerder, maar als dit in de Scandinavische landen kan, moet dat hier toch ook kunnen. En heel misschien komen we dan ooit nog (van het meeste) zwerfafval af. Helemaal zal wel niet lukken. Dat heeft ook iets met opvoeden te maken geloof ik… Maar daar ligt mijn expertise niet.

Tekst: Marc van Leeuwen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie